Maastricht UMC+

Maastricht

Oppervlakte

  • 7,1 ha

Jaar van ontwerp

  • 2002 - 2024

Uitvoeringssom

  • € 3.800.000

Werkveld(en)

  • openbare ruimte
  • gezondheidszorg
  • terreinen rond gebouwen
Entreegebouw & daktuin

Het Maastrichtse ziekenhuis UMC+ gelegen langs de A2 en aan de Maas. ondergaat momenteel een grootschalige renovatie. Eén van de eerste projecten hiervan is de ontwikkeling van een nieuw entreegebied bestaande uit een Entreegebouw ontworpen door Wiegerinck Architecten, een nieuwe daktuin en de ‘vallei’ tussen het nieuwe entreegebouw en de parkeergarage. MTD is verantwoordelijk voor het inrichtingsplan van de daktuin en de ‘vallei’, verkregen via aanbesteding in samenwerking met Jonkers Hoveniers.

Het doel van MUMC+ is dat de nieuwe entree bijdraagt aan de ambitie van het ziekenhuis om een gezonde, aantrekkelijke, gastvrije en inspirerende omgeving te bieden voor medewerkers, patiënten en bezoekers.

Het eerste plangebied betreft de daktuin die gesitueerd is bovenop de bestaande parkeergarage. De daktuin vormt een daklandschap dat gescheiden is in twee delen; een gebied voor patiënten en bezoekers en een voor de medewerkers als verlenging van het personeelsrestaurant. MTD heeft gekozen voor een organische vormgeving waardoor een uniform en herkenbaar ontwerp ontstaat over de gehele daktuin. Door verhogingen in de borders ontstaat een glooiend, groen landschap en plantruimte voor bomen. De bomen, samen met begroeide pergola’s en parasols, bieden schaduw. Om verbinding te leggen met de omgeving zijn er op het einde van de daktuin twee uitzichtpunten gemaakt naar de Maas en Sint Pietersberg. De werknemers van het ziekenhuis kunnen onder een begroeide pergola tot rust komen en genieten van dit prachtige uitzicht.

Het tweede gebied is een langgerekte tussenruimte tussen de parkeergarage met daktuin en het nieuwe entreegebouw, ingericht als een groene ‘vallei’. De valei vormt een belangrijke voetgangersverbinding van het parkeerterrein naar het ziekenhuis. Deze schaduwrijke ruimte heeft een uniek karakter met schaduw minnende beplantingen en natuursteen toepassingen die refereren naar de Limburgse mergelsteen.