EUREKA!

Breda

Opdrachtgever(s)

 • Maas-Jacobs / NBU Projectontwikkeling B.V.

Oppervlakte

 • 3,3 ha

Jaar van ontwerp

 • 2019 - heden

Jaar van uitvoering

 • 2022 - heden

Werkzaamheden MTD

 • Landschapsontwerp, visie, VO, DO

Extra informatie

 • in samenwerking met:
  MIX architectuur
  gemeente Breda
  RA+
  YUCONVR

Werkveld(en)

 • openbare ruimte
 • stedenbouw
 • terreinen rond gebouwen
 • bouwkundige elementen

Gelegen ten noorden van het historische centrum van Breda, op loopafstand van het station, transformeert EUREKA! een ontoegankelijk gebied tot een groene, toegankelijke ruimte met een verbindend doel. Als schakel naar het stadscentrum, omliggende wijken en groene plekken bevordert het de verbinding tussen bewoners.
MTD landschapsarchitecten heeft de opdracht gekregen voor het landschapsontwerp van deze nieuwe woon- en werkomgeving.

Bestaande uit vier woongebieden kenmerkt EUREKA! zich door laagbouw aan de randen en hogere gebouwen gericht op het centrale hart, wat een boeiende omgeving creëert. De autoluwe buitenruimte is weelderig en uitnodigend, met aangename fiets- en wandelpaden die aansluiten op nabijgelegen routes. Ondergronds parkeren en uit het zicht parkeren in de hoven houdt de omgeving opgeruimd, aangevuld met gemakkelijk bereikbare gemeenschappelijke fietsenstallingen nabij ingangen.

Elk van de vier woongebieden binnen EUREKA! draagt bij aan de identiteit van de buurt, waarbij de gebouwen variëren in vorm en grootte, maar samen eenheid uitstralen. Robuuste baksteenarchitectuur met verfijnde details en zorgvuldig op elkaar afgestemde materialen en kleuren creëert een sterke samenhang. Grote, verdiepingshoge glaspartijen bieden maximaal zicht op het omliggende, groenstedelijke landschap.

EUREKA! evolueert tot een nieuw, stuk natuurinclusieve stad met nadruk op klimaatbestendige gebouwen en buitenruimten. Niet alleen wordt in de openbare ruimte sterk ingezet op vergroening, maar ook de bebouwing draagt hieraan bij. Geïntegreerde plantenbakken, groene daken en begroeiing van gevels verrijken de biodiversiteit in de stad, waardoor EUREKA! een bijzonder aangename woonplek wordt.

EUREKA! en DE FAAM vormen een geheel nieuwe stadswijk voor alle leeftijden, bewoners en passanten, ongeacht achtergrond. De gemeente Breda hanteert het motto 'groen - grenzeloos - gastvrij', waar de nieuwe stadswijk naadloos op aansluit.
Het gebied omvat een gedifferentieerd programma met appartementen, stadswoningen en grondgebonden woningen, wat zorgt voor sociale diversiteit en een inclusieve wijk. Op strategische locaties is aanvullende programmering aanwezig, die niet alleen bewoners aantrekt maar ook de levendigheid van het gebied versterkt met commerciële, publieke of collectieve functies.

Wonen in EUREKA! staat gelijk aan wonen in een groene omgeving. De autoluwe opzet laat veel ruimte voor vergroening, waarbij bestaande bomen behouden blijven en nieuwe variëteiten worden toegevoegd voor meer diversiteit, biodiversiteit en seizoensbeleving. Het groen wordt aangevuld met grasvelden, wadi’s, bloemrijke gebieden en vaste planten, waardoor EUREKA! een duurzame, klimaatbestendige, natuurinclusieve en gezonde woonwijk wordt waar volop wordt ingezet op vergroening.