Depot Boijmans van Beuningen

Rotterdam

Opdrachtgever(s)

  • MVRDV / gemeente Rotterdam

Oppervlakte

  • 0.75 ha, waarvan 2.825 m2 daktuin

Jaar van ontwerp

  • 2015 - 2018

Jaar van uitvoering

  • 2019 - 2021

Werkzaamheden MTD

  • Inrichting daktuin, omgeving en museumentree Collectiegebouw Ontwerp, technische uitwerking alsmede bestekdeel voor daktuin en boomselectie

Werkveld(en)

  • openbare ruimte
  • terreinen rond gebouwen
  • bouwkundige elementen

Midden in het Museumpark heeft MTD landschapsarchitecten in nauwe samenwerking met MVRDV rond en bovenop het nieuwe Depot van Boijmans van Beuningen in Rotterdam een bijzondere publieke ontmoetingsplek ontworpen. Met hetDepot is Boijmans van Beuningen het eerste museum ter wereld dat toegang biedt tot haar complete collectie. Bezoekers kunnen dwalen tussen maar liefst 151.000 verschillende kunstwerken en daarnaast zien hoe kunst gerestaureerd en geconserveerd wordt. Uitgangspunt voor het unieke gebouw was het concept dat kunst zoveel mogelijk beleefbaar moet worden en toegankelijk moet zijn voor mensen. Het openbare plein en daklandschap boven op het gebouw, dragen bij aan deze openheid en toegankelijkheid en voegen een intieme en exclusieve verblijfsplek toe aan de stad.

Eerste inzet voor het ontwerp voor het plein en daklandschap is om de omgeving rondom het depot een eigen identiteit te geven, in de vorm van een groene boswereld. De plattegrond met schervenstructuur loopt van het voorplein door op het 32 meter hoger gelegen daklandschap, waardoor maaiveld en dak één robuust en samenhangend landschap vormen; het plein vormt hiermee het dak en het dak is het plein. De zorgvuldig gepositioneerde scherven vormen plantbakken, afwateringslijnen en houten zitbanken en suggereren dat het depot hier als het ware is ‘geland’. De vegetatie van Pinus nigra, Betula pendula en de stinzenbeplanting, zorgt ervoor dat de bezoeker zich in een ‘boskamer’ waant. Deze vegetatie past zowel bij de klimatologische omstandigheden van het voorplein, als van het daklandschap en vormt één samenhangend en duurzaam ecosysteem. De plantvakken op het voorplein zijn opgetild vanwege de hoge grondwaterstanden in het gebied. Hierdoor staan de bomen hoger en wordt hun levensvatbaarheid geborgd.
Op het lommerrijke plein is een open pleindeel voorzien, waar ruimte wordt geboden aan kleinschalige evenementen, zoals de Parade. Hiermee gaat het plein een onderdeel vormen van het stedelijke leven van Rotterdam.

De spectaculaire spiegelende gevel van het Depot reflecteert maximaal de lommerrijke omgeving, waardoor het voorplein aanvoelt als een intieme groene ruimte voor ontmoeting en contemplatie. Het dak is beperkt openbaar toegankelijk en biedt vanaf het terras en de ‘bosrand’ een verrassend en exclusief uitzicht over het Museumpark en de skyline van Rotterdam.