MTD blijft nog even aan de vesting 'werken'

Vestingwerken 1
Vestingwerken 3
Vestingwerken 2
Vestingwerken 4
Vestingwerken 5
Vestingwerken 6
Vestingwerken 7
Vestingwerken 8
26 juli 2016

Half juli 2016 is bekend geworden dat de opdracht voor de Architecten- en Landschaps-ontwerpdiensten voor de projecten Erfgoed & Vestingwerken gemeente ’s-Hertogenbosch gegund is aan Hans van Heeswijk architecten en MTD landschapsarchitecten.
Na een eerste selectie werden 10 architecten- en 10 landschapsarchitectenbureaus uitgenodigd om een inrichtingsschets op te stellen voor het Wilhelminaplein. Hierbij werd een visie gevraagd op hoe om te gaan met de restanten van de Pieckepoort, die hier bij recente archeologische opgravingen zijn aangetroffen. Op basis van de hierbij gepresenteerde en toegelichte ontwerpen, werden door een beoordelingscommissie, waarin experts van de gemeente ’s-Hertogenbosch zitting hadden, beiden bureaus geselecteerd. Zij werden met name geselecteerd op basis van prijs, ontwerpvisie op de restanten van de Pieckepoort, de presentatie hiervan en het gesprek met de beoordelingscommissie.
De beoordelingscommissie waardeerde de ontwerpvisie van MTD landschapsarchitecten: ‘Deze past goed in de wijze waarop we tot op heden met de vesting zijn omgegaan. Het uitgangspunt om de ingang van de stad te accentueren als een opening in de wal is een goed idee. Zo is een nieuw poortgebouw niet nodig.
Gewaardeerd wordt dat de ontwerpers op zoek zijn gegaan naar mogelijke historische relicten, die in het ontwerp zouden kunnen worden gebruikt, zoals het wachtershuisje, het galgenveld en de locatie van de molen. Ook het verhaal over de bomen, ‘binnen’ en ‘buiten’bomen is interessant.’

In ’s-Hertogenbosch is vanaf 1998 ervaring opgedaan met een bijzondere werkwijze en procesaanpak, waar het de omgang met cultuurhistorische relicten in de openbare ruimte betreft. Hierbij hebben van Roosmalen Van Gessel architecten en OSLO landschapsarchitecten een belangrijke rol gespeeld.
De aanpak heeft bijzondere en aansprekende resultaten opgeleverd, die gewaardeerd worden door liefhebbers van cultuurhistorie als door mensen die enthousiast worden van eigentijdse architectonische uitingen in de stad. Om die reden heeft het college van burgemeester & wethouders besloten deze werkwijze ook toe te passen op andere erfgoed-ontwikkelingsprojecten in de openbare ruimte. Dat kunnen ook ruimtelijke ordeningsprojecten zijn waar erfgoed niet de hoofdrol speelt, maar wel een belangrijke rol kan spelen om de kwaliteit en de belevingswaarde van het project te verhogen. Voor de komende jaren wordt een projectorganisatie opgezet om dit te realiseren, waarin Hans van Heeswijk architecten en MTD landschapsarchitecten gezamenlijk zullen optrekken.
Belangrijke ambitie, welke geformuleerd is binnen het project is hierbij het creëren van ruimtelijke kwaliteit en het beleefbaar maken van de cultuurhistorische waarden in de openbare ruimte. In het bijzonder komt dit tot uitdrukking in de combinatie van te conserveren en te restaureren erfgoedrelicten met daarop geïnspireerde (landschaps-) architectonische toevoegingen in de openbare ruimte.