Oplevering 2e fase centrum Ermelo

Ermelo 2e fase 6
Ermelo 2e fase 2
Ermelo 2e fase 3
Ermelo 2e fase 5
Ermelo 2e fase 8
Ermelo 2e fase 8
Ermelo 2e fase 9
Ermelo 2e fase 9
26 juli 2016

Na het Molenaarsplein en de Stationsstraat, werd op 26 mei jongstleden de tweede fase van de herinrichting van de openbare ruimte van het centrum van Ermelo opgeleverd door wethouder Jan van den Bosch en de gedeputeerde van de provincie Gelderland Bea Schouten. In aanwezigheid van omwonenden, winkeliers en andere betrokkenen werd het centrum op feestelijke wijze in gebruik genomen. Gedurende een aantal dagen werden er allerlei activiteiten georganiseerd om het nieuwe centrum aan alle Ermeloërs te presenteren. MTD landschapsarchitecten verzorgde ten behoeve van de opening een beeldende presentatie met foto’s van voor en na de herinrichting.
In november 2012 verwierf MTD landschapsarchitecten, na een selectieprocedure, opdracht voor het opstellen van een herinrichtingsplan en beeldkwaliteitplan voor de openbare ruimte van het centrum van Ermelo. Het participatieproces met betrokken bewoners, ondernemers en ambtenaren van de gemeente vormde hierbij nadrukkelijk onderdeel van de opdracht.

Het plangebied van de herinrichting strekt zich uit langs de 1.5 kilometer lange Stationsstraat, beginnend bij ‘het Weitje’, de ontstaansbasis van het dorp in het oosten en eindigend bij het NS-station in het westen. Naast een nieuwe indeling van het dwarsprofiel worden met het herinrichtingsplan hoogwaardige en duurzame materialen geïntroduceerd; gebakken klinkers, natuursteen en speciaal voor Ermelo vormgegeven straatmeubilair. In het straatprofiel is, ook ondergronds, ruimte gemaakt voor de aanplant van bomen, zodat Ermelo haar ambities als groene gemeente op de Veluwe waar kan maken. Het inrichtingsplan voor de openbare ruimte is er met name op gericht de samenhang en uitstraling van het centrum als geheel te versterken. Hiernaast wordt het onderscheid tussen de afzonderlijke deelgebieden aangezet; de winkelstraten en –pleinen krijgen afhankelijk van hun hoofdfunctie en betekenis een eigen sfeer.
Zowel bezoekers als ondernemers waarderen het centrum van Ermelo als een eigentijds en uitnodigend winkel- en verblijfsgebied met een dorps en ‘groen’, oftewel Veluws, karakter. De pleinen, zoals het Pauwenplein en het geheel vernieuwde Raadhuisplein, vormen hierbij nieuwe brandpunten voor activiteiten en ontmoeting.
Overigens is het project inmiddels een volgende fase ingegaan: MTD is nu bezig met de ontwikkeling van de noord-west entree van het winkelgebied: de Markt.