MTD verwerft opdracht uitkijktoren Doesburg

7 juli 2016

Begin dit jaar participeerde MTD landschapsarchitecten met twee collegabureaus in een meervoudige opdracht voor het ontwerp van een uitkijktoren op de vestingwerken van de Hoge Linie in Doesburg.
Frank Meijer van het bureau presenteerde de visie en eerste schetsideeën aan de gemeente Doesburg.
Na de presentatie van de drie ontwerpvisies is MTD geselecteerd voor de verdere uitwerking van het ontwerp.

De uitkijktoren van Doesburg gaat deel uit maken van ‘Beleef de Linies’; een plan ter bevordering van recreatie en toerisme. Hierbij worden de vestingwerken van Doesburg opgeknapt en beter beleefbaar gemaakt zodat de ontwikkelingsgeschiedenis van de stad beter kan worden verteld.
MTD heeft een rijke ervaring met het ontwikkelen van inrichtingplannen voor historische vestingwerken. Zo ontwikkelde het bureau ondermeer de inrichtingsplannen voor de Stadswalzone en het Zuiderpark te
’s-Hertogenbosch en het Theaterbastion van het Muiderslot te Muiden.

Het schetsidee voor de uitkijktoren op de vestingwerken van Doesburg verwijst sterk naar de ontwikkelingsgeschiedenis van de plek. Waarbij ondermeer een belangrijk moment bepaald wordt door 21 juni 1672 toen de Fransen Doesburg veroverden en de vestingwerken een belangrijke maar onvoldoende verdedigingslinie vormde. Het concept van aanval en verdediging vormde een belangrijk aangrijpingspunt voor de schets van de uitkijktoren. De hoofdvorm van de toren verwijst naar een strijdros en een Blijde; de katapulten, zoals deze door de Fransen gebruikt werden en op historische prenten te zien zijn, en zet in op een ranke en open constructie die de karakteristieke openheid van de oorspronkelijke schootsvelden maximaal respecteert. De uitzichttoren versterkt de historische gelaagdheid van de plek en de beleving van de linies als voormalige verdedigingswerken rond de stad Doesburg.
Hiernaast krijgt de men straks vanaf de toren tevens uitzicht op het weidevogelgebied rond de vestingwerken en het rivierenlandschap van de Oude en Gelderse IJssel.

Met de nieuwe uitkijktoren heeft Doesburg er straks een nieuw ‘hoogtepunt’ bij in de beleving van de historische vestingwerken.