Opstapplaats Binnendieze geopend

Opstapplaats Binnendieze officieel geopend 3
Opstapplaats Binnendieze officieel geopend 9
Opstapplaats Binnendieze officieel geopend 7
Opstapplaats Binnendieze officieel geopend 8
Opstapplaats Binnendieze officieel geopend 2
Opstapplaats Binnendieze officieel geopend 1
Opstapplaats Binnendieze officieel geopend 4
Opstapplaats Binnendieze officieel geopend 5
Opstapplaats Binnendieze officieel geopend 6
1 april 2016

Met het losstrikken van een lint openden wethouder Huib van Olden en gedeputeerde Henri Swinkels dinsdagmiddag 29 maart gezamenlijk de opstapplaats Binnendieze in het Museumkwartier, een gezamenlijk initiatief van de gemeente ’s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant.
De opening geeft de expositie van het werk van Jeroen Bosch extra allure en vormt de bekroning van de realisatie en revitalisatie van het Museumkwartier. Een omvangrijk project dat feitelijk bestond uit de uitbreiding van het Noordbrabants Museum, de nieuwbouw voor het Stedelijk Museum (SM’S) en de herinrichting van de binnentuinen en pleinen. Met de realisatie van deze plannen ontstond de ambitie om het Museumkwartier ook steviger te hechten met het waternetwerk van de stad.
In dit licht kreeg MTD landschapsarchitecten begin 2014 opdracht voor het opstellen van een ontwerp voor een opstapplaats voor het Museumkwartier in de Binnendieze.
Eén en ander als een vervolg op de opdracht voor het opstellen van een inrichtingsplan voor de entreepleinen, binnentuinen en directe omgeving van beide musea, zoals deze in samenwerking met Bierman Henket architecten tot stand zijn gekomen.

Op een kaartbeeld van 1629 van het Jezuïetenklooster dat destijds op deze plek gesitueerd was, valt af te lezen dat de Binnendieze de Waterstraat en het voorplein van het klooster kruiste als een open watergang met een trap in overdwarse richting naar het straatniveau. Als eigentijdse referentie naar deze situatie, is een ontwerp opgesteld voor een opstapplaats.
De garage die op deze plek over de Binnendieze was gebouwd is gesloopt en de Binnendieze is ter plaatse weer open gegraven. Hierbij bleken de togen van de Loefse Brug in de Waterstraat en de toog over de Binnendieze in het Museumplein in hun oorspronkelijke staat nog aanwezig. Evenals overigens de wangen van de trap naar de Waterstraat.
In het ontwerp is in de Binnendieze een houten aanlegsteiger voor bootjes gesitueerd. Vanaf deze steiger leidt een natuurstenen trap naar het niveau van de Waterstraat. Hier is over de Binnendieze een nieuw pleintje gesitueerd dat via een witte poort toegang verleent tot het entreeplein van het Noordbrabants Museum. Deze poort was aan de entreeplein zijde al aanwezig en is met haar witte wederhelft aan de Waterstraatzijde weer als werkelijke doorgang terug gebracht. Ditzelfde is gebeurd met de gevels die, na sloop van de garage, weer te voorschijn kwamen.
Op het pleintje boven de Binnendieze is een lange natuurstenen bank gesitueerd, zoals deze ook in de binnentuinen van het Museumkwartier aanwezig zijn. Voor de bank ligt in de vloer een natuurstenen gravure van het kaartbeeld uit 1629. Hiermee wordt de historische gelaagdheid en de continuïteit van de ontwikkelingsgeschiedenis van de plek geheeld en beleefbaar.
Aan het water geeft een meerstammige els de gewenste schaal en beschutting. Zij versterkt ook op dit pleinniveauige relatie met het water.
Met de opstapplaats krijgt het Museumkwartier een hernieuwde en stevige verankering met de openbare ruimte en meer specifiek het netwerk van waterwegen van de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch.