Presentatie ontwerp Visbrug Dordrecht

Presentatie Visbrug nieuwsitem 1
Presentatie Visbrug nieuwsitem 2
Presentatie Visbrug nieuwsitem 3
Presentatie Visbrug nieuwsitem 4
Presentatie Visbrug nieuwsitem 5
Presentatie Visbrug nieuwsitem 6
11 januari 2016

Eind vorig jaar op dinsdag 8 december 2015 presenteerde Frank Meijer van MTD landschapsarchitecten de visie en eerste schetsideeën voor de Visbrug in het College van Burgemeester en Wethouders van Dordrecht. En zij werden door partijen zeer enthousiast ontvangen!
In september van 2015 verwierf het bureau de opdracht voor het opstellen van een voorlopig ontwerp voor deze bijzondere plek in de historische binnenstad van Dordrecht. Hiermee kreeg het bureau de gelegenheid de tussen 1994 en 2009 ontwikkelde Structuurvisie voor het centrum van Dordrecht te completeren.

Dordrecht ontleent, als de oudste stad van Nederland, haar identiteit in belangrijke mate aan haar betekenis als historische handelsstad aan het water. De Visbrug is een brug over de voormalige Voorstraathaven in de historische binnenstad van Dordrecht. De brug verbindt de Visstraat met de Groenmarkt. Van oorsprong was de Visbrug een smalle brug in combinatie met een visafslag met trappen naar het water. Zij werd gekarakteriseerd door een grote mate van dynamiek en interactie tussen water en land. In het begin van de 20e eeuw werd er, met het oog op de toegenomen verkeersintensiteit, op deze plek in het stedelijke weefsel van Dordrecht een verkeersdoorbraak gerealiseerd en werd de Visbrug in breedte meer dan verdubbeld. De trappen verdwenen en het contact met het water werd geminimaliseerd.
Inzet van de door het bureau ontwikkelde visie en inrichtingsplan voor de Visbrug is om het contact met het water te versterken, de cultuurhistorische betekenis afleesbaar te maken en de identiteit van Dordrecht als waterstad te versterken. Hiermee kan de betekenis van deze strategische plek, als één van de hoekpunten van het kernwinkelgebied en verbinding tussen het kernwinkelgebied en het havengebied, worden versterkt.
Hiertoe wordt in het inrichtingsplan een coupure in het brugdek voorgesteld, waarbij de oorspronkelijke brug in haar historische maatvoering weer afleesbaar wordt. In de coupure worden een trappartij naar het water en een boardwalk over het water van de Voorstraathaven geïntroduceerd. Hiermee wordt het water weer zichtbaar, bereikbaar en ontstaan er mogelijkheden voor een opstapplek voor bootjes.
Voorgesteld wordt om op het brugdek de historische hekwerken en verlichtingselementen terug te brengen en een verharding van skandinavische granieten keien te introduceren, refererend aan de historische situatie. Tevens worden aan weerszijden van de Visbrug op verschillende plekken terrassen geïntroduceerd.
Al met al ontstaat er met de nieuwe inrichting in de binnenstad van Dordrecht weer een hoogdynamische plek met optimaal contact met het water!