Uithoorn ligt weer aan de Amstel

12 augustus 2015

De zomer van 2015 kan voor Uithoorn niet meer stuk. Nadat in het voorjaar de herinrichting van de Markt, de Wilhelminakade, een deel van de Dorpsstraat en de aanliggende nieuwe passantenhaven feestelijk zijn geopend door de heer Remkes, Commissaris van de Koningin van Noord Holland, zijn de (her)nieuw(d)e openbare ruimte en haven enthousiast in gebruik genomen. De plaatselijke horecaondernemers hebben in de nieuwe situatie de mogelijkheid voor ruime terrassen, met uitzicht op de nieuwe groene boulevard langs de Amstel en de passantenhaven. Watersportliefhebbers weten vanaf nu Uithoorn weer te vinden en zullen een nieuwe impuls betekenen voor de plaatselijke winkeliers en horecaondernemers. Hiertoe is ondermeer voorzien in een speciale ‘boodschappensteiger’.
Maar ook voor de bewoners van Uithoorn levert de heringerichte openbare ruimte een aantrekkelijker winkel-, verblijfs- en uitgaansgebied. Zeker als, in aanvulling hierop, over een tijdje het nieuwe Cultuurgebouw gerealiseerd is.
MTD landschapsarchitecten heeft in opdracht van de gemeente Uithoorn en ‘Hart aan de Amstel’ (van Wijnen / Linders Vastgoed) het inrichtingsplan en de technische uitwerking voor de Markt, Wilhelminakade, een deel van de Dorpsstraat en de passantenhaven opgesteld. Hierbij is, voor wat betreft de havenfaciliteiten, nauw samengewerkt met Jan Lodder van JP Recreatiemanagement. MTD was hierbij naast de planvorming en technische uitwerking ook verantwoordelijk voor het participatieproces met omwonenden, winkeliers en horecaondernemers.

Het inrichtingsplan voor de openbare ruimte omvat ondermeer de boulevard langs de Amstel en passantenhaven. Hierbij is voorzien in een duidelijke zonering van de openbare ruimte en een verbeterde verblijfskwaliteit met een verhoogd gelegen zone ten behoeve van terrassen en een lommerrijke wandelroute onder nieuw aangeplante lindebomen langs het water. De materialisering is hoogwaardig en duurzaam en heeft een sfeervolle uitstraling verkregen door de toepassing van gebakken klinkers, natuursteen en hoogwaardig straatmeubilair.
Het verkeer heeft een duidelijke, maar bescheiden plek gekregen, met een lager gelegen rijloper voor bestemmingsverkeer, langzaam verkeer en een zone voor winkelend publiek en horecaterrassen langs de gevels.
De boodschappensteiger is gesitueerd ter plekke van het oudste gedeelte van Uithoorn ‘de Schans’, waar vroeger een houten brug over de Amstel gesitueerd was. Het ontwerp vormt een eigentijdse echo van het voormalige bruggenhoofd en biedt tevens een aanlegplaats voor rondvaartboten.