Opening Hoofdstraat Schijndel

23 september 2015

Op vrijdag 11 september is de Hoofdstraat in Schijndel op grootse wijze in gebruik genomen. Met twee laser shows vierde Schijndel de onthulling van de terug gebrachte dorpspomp op de hoek van de Hoofdstraat en de Pompstraat. Sint Servattus had voor de gelegenheid de pomp van bier voorzien en wethouder Bart Classen was degene die het eerste biertje op mocht pompen. Daarnaast waren er optredens van de Schijndelse rockband Screaming Billy en het zangduo ZUS. Ook waren de winkels vrijdagavond extra lang open.

De gemeente Schijndel heeft de openbare ruimte van haar centrum een kwaliteitsslag gegeven. De toegenomen auto- en parkeerproblematiek vroegen een integrale visie op de openbare ruimte van de gehele dorpskern.
De gemeente gaf MTD landschapsarchitecten in dit licht in 2012 opdracht tot het opstellen van een herinrichtingsplan voor de Markt, de omgeving van de Glazen Boerderij en de belangrijkste winkelstraten van de kern; de Hoofdstraat. Belangrijke inzet van de plannen is om de landelijke, dorpse identiteit van Schijndel te versterken. In dit licht moet ook het idee worden gezien om de verdwenen dorpspomp terug te brengen en de tramlijn, die hier ooit heeft gelopen, weer herkenbaar te maken in het straatbeeld. Dit is gebeurt door een natuurstenen baan in de vloer van de Hoofdstraat in combinatie met natuurstenen platen., de zogenoemde ‘spoorplaten’.. Hierbij zijn ondermeer de drie ‘K’s van Schijndel gevisualiseerd; Kousen, Kaarsen en Klompen. Maar ook is er aandacht voor de zusters van Liefde, en de geschiedenis van de tram.
Met het nieuwe plan heeft Schijndel een nieuw gebruiksvriendelijk centrum gekregen….!!!!.