’t Brouwhuis; een bosvilla tussen de vennen

21 augustus 2014

In het bosgebied de Oisterwijkse Vennen vordert de realisatie van een bijzonder project. De heer en mevrouw van Esch verworven hier van Natuurmonumenten, op de plek van het voormalige boswachtershuis, in maart 2014 een bouwkavel. In samenwerking met Bedaux & de Brouwer architecten,  InaMatt en MTD realiseren zij hier hun droomhuis; een boshuis met uitzicht op het Brouwven. Het hoofdvolume is intussen zichtbaar en voegt zich maximaal in het bosgebied en oriënteert zich maximaal op het ven.

Het boshuis bestaat uit een langgerekt hoofdvolume, opgebouwd uit één bouwlaag en een kap met als enige accent een overmaatse schoorsteen. Het maakt zich wat betreft hoofdrichting los van de Van Tienhovenlaan. Het boshuis krijgt een huid van vertikale houten latten in twee breedtes dat volgens een bijzonder procedé verduurzaamd en zwart gecoat worden. Aan de van Tienhovenlaan toont het huis zich met een min of meer gesloten gevel en de entreepartij, aan de boszijde heeft het een maximaal open gevel. De overgang tussen huis en boslandschap wordt vormgegeven middels een betonnen plint, die zo’n 0.60 meter boven het maaiveld zweeft. Op een 3tal plekken, ontsluiten betonnen traptreden de plint en een tweetal bijzondere zitplekken; een terras aan de zuidzijde met optimaal zicht op het Brouwven en een meer privaat terras aan de westzijde van het huis in de avondzon. Om de dieptewerking naar het boslandschap hier te versterken wordt tussen de bomen een waterobject en drinkplek voor vogels en wild gesitueerd.

De aanwezige bomen bepalen de sfeer van de tuin en worden zoveel mogelijk behouden. Als belangrijke elementen zijn hierbij de monumentale rode beuk, de groep acacia’s nabij de entree en een nieuw te introduceren meerstammige noot aan de zuidzijde van de bostuin te noemen. Slechts één stalen band bepaalt in de tuin een zonering tussen een gecultiveerder grasveld rond het boshuis en het boslandschap. Hiermee staat het boshuis zonder zichtbare erfafscheidingen in het bos. Alleen de entree naar het perceel wordt gemarkeerd door een poort; een betonnen wand, waarin de letters ’t Brouwhuis zijn uitgespaard met een zwarte, houten poort