Uitvoering Roelof van Echtencollege in het Bentinckspark gestart

6 juni 2013
Met het leggen van de eerste steen en het begraven van een tijdscapsule op vrijdag 31 mei jongstleden heeft wethouder Ton Bargeman de uitvoering gestart van het nieuwe Roelof van Echten College in het Bentinckspark. Na realisatie van het voetbalcomplex in 2012, wordt nu de tweede fase van het Bentinckspark gerealiseerd.

 

De school krijgt een belangrijke plek in de Campus Onderwijs & Sport in het Bentinckspark. Leerlingen profiteren straks bij het bewegingsonderwijs van de nieuwe atletiekbaan en de sporthallen. Wethouder Bargeman: “De sportieve campus past bij het modern onderwijs. De jeugd in Hoogeveen verdient ook een goede omgeving waar ze hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen, door te leren en te sporten. Dit mooie gebouw draagt daar zeker aan bij.” Het Roelof van Echtencollege is ontworpen door RAU Architecten uit Amsterdam en heeft een bijzonder duurzaam karakter, wat past binnen de doelstellingen van het Bentinckspark.

De omgeving, een ruime groene kamer omgeven door volwassen eikenbomen, bepaalde de positionering van het gebouw. Tevens speelden een alzijdige oriëntatie met accenten op de kopgevels naar de Mr.Cramerweg en het toekomstige activiteitencentrum een belangrijke rol. Het terrein is ontworpen door MTD landschapsarchitecten, net als de rest van het Bentinckspark. De school en het terrein zijn onlosmakelijk verbonden via een zichtrelatie door de centrale hal van het gebouw. Het ontvangstplein aan de Mr.Cramerwegzijde bevat een haal-en-brengstrook en een drietal Tulpenbomen in een verhoogd graseiland. Aan de luwe zijde van het gebouw is het fietsparkeren gesitueerd in een lange strook langs de rand van het terrein, zodat de zonnigste plek van het plein vrijgespeeld is voor een verhard plein met groene bomen en groene verhoogde taluds met meerstammige bomen.

MTD landschapsarchitecten is sinds 2007 betrokken bij de ontwikkeling van het Bentinckspark. Na het maken van een gedragen en door de Raad vastgesteld (2009) Stedebouwkundig Programma van Eisen, is doorgegaan met het definitief en technisch ontwerp van de deelgebieden. Het Bentinckspark is een sportpark gelegen in het hart van Hoogeveen, op een waterwingebied en met volwassen beplantingen. De sportfaciliteiten en openbare ruimte waren versleten, daarom wordt het terrein door de gemeente herontwikkeld. Bijzonder is het verplaatsen van functies, om gelijk te kunnen beginnen met de realisatie terwijl voor andere deelgebieden de planvorming volgens een ander tijdspad verloopt. Dit maakt het plan doelgericht (de gebruikers en omwonenden zien dat de gemeente voortvarend de schop in de grond steekt) en flexibel om toekomstige ontwikkelingen en overwegingen op te nemen in het plan.


De uitvoering van het voetbalcomplex maakt andere delen in het park beschikbaar voor herontwikkeling. Na realisatie van het voetbalcomplex voor twee clubs in het oosten van het park, is nu het schoolterrein aan de beurt. In de komende jaren is de uitvoering van de atletiekcampus  en het activiteitencentrum met topsporthal (2014) gepland. Daarna zal de entree en parkeerterrein afgerond worden (2017). Hiermee is de kern van het Bentinckspark gerealiseerd. Er zijn ook plannen voor het realiseren van een nieuw hockey- en korfbalcomplex en een stadspark voor ongeorganiseerde sport, al zijn deze door nu door bezuinigingen uitgesteld. Volg de realisatie van het Bentinckspark op de speciale website