Museumkwartier 's-Hertogenbosch genomineerd voor Gulden Feniks 2013

10 april 2013
Deze week zijn de nominaties voor de Gulden Feniks 2013 bekend gemaakt; het Metaforum te Eindhoven en het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch zijn hierbij genomineerd in de categorie Transformatie. Beide projecten, waarbij MTD landschapsarchitecten betrokken is.

De Gulden Feniks is een prijs, die jaarlijks wordt uitgeloofd door het Nationaal Renovatie Platform (NRP), en drie categorieën kent; Renovatie, Transformatie en Gebiedstransformatie. Kenmerkend voor de Gulden Feniks is het integrale karakter van de prijs, die daarmee direct aansluit op de uitdagende opgave waarvoor de sector staat. Dit jaar werden er maar liefst 92 projecten voor selectie ingezonden. Het hoge aantal inzendingen en de hoge kwaliteit van de inzendingen onderstreept nog eens de actualiteit van het renoveren en transformeren van bestaand vastgoed. Aan de hand van de criteria duurzaamheid, sublimatie, economie, innovatie en maatschappelijke meerwaarde heeft de jury de inzendingen beoordeeld en in totaal 10 projecten genomineerd; 4 projecten in de Categorie Renovatie, 3 in de Categorie Transformatie en 3 Gebiedstransformaties. De volgende projecten zijn genomineerd voor de Gulden Feniks 2013:

categorie Renovatie
Monarch I / ‘s-Gravenhage;
Rijksmuseum / Amsterdam;
Apollohuis / Amsterdam;
Justus van Effen / Rotterdam;

categorie Transformatie
Metaforum / Eindhoven
Rembrandtparkgebouw / Amsterdam
Museumkwartier / Den Bosch

categorie Gebiedstransformatie
Strijp-S / Eindhoven
Blaauwlakenblok / Amsterdam
Nieuwe Binnenweg / Rotterdam

De uitreiking van de Gulden Feniks 2013 zal plaatsvinden op dinsdag 4 juni om 13.00 uur op PROVADA; hét jaarlijkse ontmoetingspunt van de vastgoedbranche. Tarik Yousif, bekend van het programma Hoop of Sloop, presenteert de prijsuitreiking op het NRP-Plein in Hal 9, tijdens de themadag over herontwikkelen, herbestemming en transformatie.

meer informatie

Voor het Metaforum in Eindhoven is MTD landschapsarchitecten met name betrokken geweest bij het ontwerp van het bordes van de overdekte openbare ruimte in het Metaforum, zoals deze wordt aangehecht op de Groene Loper van de TU/e te Eindhoven. Voor het Museumkwartier te ’s-Hertogenbosch gaat deze betrokkenheid verder.

Het Museumkwartier is een nieuwe ontwikkeling en uitbreiding van het Noordbrabants Museum en de daaraan gekoppelde nieuwbouw van het Stedelijk Museum (SM’S) in de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch. De ambitie is om dit museumkwartier een sterke identiteit mee te geven, passend binnen de historische binnenstad. De entreepleinen vormen hierbij de schakels met het netwerk van openbare ruimte.
MTD landschapsarchitecten kreeg in januari 2006 van de provincie Noord-Brabant opdracht voor het opstellen van een inrichtingsplan voor de binnentuinen, entreepleinen en directe omgeving van beide musea. In samenwerking met Bierman Henket architecten, die de architectonische plannen voor de uitbreiding en nieuwbouw van de musea ontwikkelde, is een integraal ontwerp tot stand gekomen. Met de realisatie van de plannen voor het museumkwartier komt ’s-Hertogenbosch als historische cultuurstad werkelijk op de kaart te staan. 

Het entreeplein van het Noordbrabants museum aan de Verwerstraat blijft grotendeels ongewijzigd. Wel krijgt, in aansluiting op de architectuur, de hoofdentree een meer symmetrische opzet met een centrale trappartij en hellingbanen aan weerszijden daarvan. Voorgesteld wordt om, net als aan de zuidzijde van het plein, aan de noordzijde de Binnendieze vanaf de Waterstraat weer open te graven met aanlegmogelijkheden voor bootjes. Het nieuwe entreeplein van het SM’S is aan de Mortel gesitueerd, aan de andere zijde van het museumkwartier. Inzet van het inrichtingsplan is om dit plein, net als de nieuwbouw, een eigen identiteit en eigentijdse uitstraling te geven. Het hart van het museumkwartier en een belangrijke schakel tussen het Noordbrabants Museum en het SM’S, vormt de centraal gelegen museumtuin. Inzet van de plannen is om de beeldbepalende elementen uit het oorspronkelijke ontwerp (MTD landschapsarchitecten; 1997), de golvende grasmat, het gewelfde klimopveld en als belangrijkste de aanwezige monumentale bomen, te behouden. Ook het terras bij het restaurant blijft gehandhaafd. Vanaf hier ontstaan mooie zichten op de in het groen geëxposeerde beeldencollectie. Een wandelpad leidt naar een sculpturale bank aan de andere zijde van de tuin, die zich insnijdt in de glooiing. Nieuw gegeven voor de museumtuin is dat deze met de laatste plannen aan vier zijden begrensd zal worden door museale gebouwen; de glazen verbindingsgang tussen het Noordbrabants Museum en het SM’S vormt hierbij een architectonisch antwoord op de transparante gaanderij aan de overzijde. In het avondbeeld wordt de binnentuin via deze glazen wanden aangelicht. In aanvulling hierop worden een aantal bomen in de tuin door grondspots subtiel verlicht.

Het Museumkwartier zal 24 mei 2013 door ons huidige c.q. nieuwe staatshoofd worden geopend.

meer informatie