brug Jeroen Bosch Ziekenhuis geplaatst

5 april 2012
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is inmiddels bijna een jaar geopend en draait op volle toeren. Het inrichtingsplan van Ruud Dubbeld met specifieke aandacht voor patio’s, hoofdentree en logistieke zones is gebaseerd op het concept van Green Health Environment en Vitamine G (vitamine Groen). Onderzoeken hebben uitgewezen dat groen een grote invloed heeft op sneller herstel, vermindering van complicaties bij operaties en minder medicijngebruik. Factoren die een wezenlijk verschil kunnen maken op de bedrijfsprocessen van het ziekenhuis.

Recentelijk zijn de groenwerkzaamheden naar volle tevredenheid opgeleverd met de firma Van Helvoirt Groenprojecten uit Berkel Enschot. Bij de inrichting van het terrein is de Stichting Vrienden Jeroen Bosch van groot belang geweest. De stichting heeft een substantiële bijdrage geleverd aan de realisatie van de kwaliteit van groenvoorzieningen in en rond het ziekenhuis en aan inrichtingselementen als banken op het voorplein en in het wandelgebied aan de Gementzijde, een grote fontein op het voorplein en tenslotte een brug over de singel aan de achterzijde van het ziekenhuis.

De brug die gesponsord wordt door de waterschappen Aa en Maas, De Dommel en door de firma Via Acqua is naast een aantrekkelijk inrichtingselement vooral bedoeld om een kleine wandeling te maken. Hij ontsluit het wandelpad aan de achterzijde met het voet/fietspad van de gemeente en maakt daarmee een rondgang mogelijk. De brug zal ook gebruikt worden door Tolbrug in het kader van hun revalidatieprogramma’s. De oeververbinding is naar ontwerp van MTD Landschapsarchitecten en bestaat uit een verzinkt stalen constructie met een FSC houten dek voorzien van antislip. Tevens wordt de brug voorzien van een poort, zodat deze ‘s-avonds kan worden afgesloten. De brug is gerealiseerd door de firma Van der Helm uit Sint Michielsgestel.