BP Europoort winnaar Havenbeeld 2011

3 januari 2012
Op de Dag van de Haven, 29 december, is door het Havenbedrijf Rotterdam de eerste prijs ‘Havenbeeld 2011’ uitgereikt aan BP-Europoort voor haar nieuw gerealiseerde hoofdkantoor. Het Havenbedrijf Rotterdam reikt jaarlijks deze prijs uit aan het bedrijf binnen het Havengebied Rotterdam dat het best heeft gescoord op het gebied van de beeldkwaliteit.

De jury bestaande uit ondermeer Hans Smits (CEO Havenbedrijf Rotterdam) en Jan Benthem (Benthem & Crouwel architects) waardeert de kwalitatieve insteek van het kantoorconcept: ‘De inpassing in een groene omgeving met aandacht voor verblijfskwaliteit zorgt voor een prettige omgeving. In een industriële omgeving is een oase van rust gerealiseerd. Het geheel stimuleert een prettige werkomgeving, waar medewerkers graag naar toe gaan.’
MTD landschapsarchitecten is verantwoordelijk voor het stedebouwkundige ontwerp van dit unieke project, waarbij als verrassende nieuwe imagodrager voor het gebied een duinlandschap is geïntroduceerd. Basis van het plan vormt de unieke ligging van het plan op wat ooit de overgang van vaste land naar Noordzee was en in de huidige situatie de overgang van ‘oude land’ naar havengebied; de overgang van landschap en industrie. Het gehele gebouwde programma is georganiseerd binnen één duin. Het duin krijgt een beplanting met onder meer helmgras en duindoorn; een vegetatie die van nature aanwezig is in een duingebied. Zo ontstaat een unieke landschappelijke beeldkwaliteit voor het commerciële programma.
De nieuwbouw van BP (naar architectuur van GroupA) vormt het eerste deel van het plan, waarmee eerder in december ook al de publieksprijs van de Rotterdamse Architectuurprijs is verworven. Voor het tweede deel is een ontwikkelingsplan in wording.