MTD geselecteerd voor de Groene Loper / TU Eindhoven

16 september 2011
MTD landschapsarchitecten is in een gefaseerd aanbestedingstraject geselecteerd om een ontwerp op te stellen voor de Groene Loper op de campus van de TU Eindhoven. De geselecteerde bureaus kregen de gelegenheid om een inhoudelijke visie voor de Groene Loper en een beargumenteerde strategie voor het planproces te presenteren. Onderdeel hiervan vormt een intensief en interactief communicatietraject met onder andere de Dienst Huisvesting TU/e, de faculteit Bouwkunde en andere gebruikers; communicatie en een interactieve werkwijze worden gezien als belangrijke ingrediƫnten om te komen tot breed gedragen plan.

De Technische Universiteit Eindhoven heeft de ambitie om zich de komende jaren te ontwikkelen tot een multifunctioneel TU/e Science Park en zich internationaal te profileren als één van de toonaangevende en innovatieve technische universiteiten. Onderscheidend is hierbij de ligging van de universiteit in de regio Eindhoven; in Brainport Eindhoven, hét technologisch hart van Nederland. De regio Eindhoven, welke recent is uitgeroepen tot slimste regio ter wereld. Onderscheidend fenomeen vormt voorts de topligging in de directe nabijheid van de binnenstad van Eindhoven en van het natuurgebied van het Dommeldal. De gedachte is dat de Groene Loper, centraal gelegen op de compacte universiteitscampus, het verbindende groene ‘hart’ gaat vormen voor studenten en andere gebruikers van de campus en het gehele TU/e Science Park. De Groene Loper moet een visitekaartje van de Technische Universiteit Eindhoven worden en het imago van duurzame en innovatiev universiteit versterken.

MTD landschapsarchitecten zet met haar visie in eerste instantie in op het ‘groen’ als belangrijke verbindende kwaliteit van de campus. Met het deel van de Groene Loper westelijk van het hoofdgebouw wordt hierbij nadrukkelijk aansluiting gezocht op het Dommeldal. De vijverpartij, die opnieuw wordt geïntroduceerd bij de entreepartij van het hoofdgebouw, markeert het begin van het orthogonale systeem van de campus en de Groene Loper. De entreepartij van het hoofdgebouw krijgt in combinatie met de vijverpartij de betekenis van een open, uitnodigende ontvangstruimte en wordt van utilitaire tot theatrale entree.

Tweede belangrijke component van de visie is ‘de loper’; de student en gebruiker krijgen een centrale rol. Hiertoe wordt het auto- en fietsverkeer uit de Groene Loper geweerd. Er wordt een nieuwe verbindingslijn geïntroduceerd voor langzaam verkeer; de zogenaamde scenic walk. Deze faciliteert studenten en andere gebruikers, die tussen faculteitsgebouwen en gemeenschappelijke voorzieningen langs de Groene Loper bewegen. De scenic walk krijgt extra betekenis doordat de entrees van de aangrenzende faculteitsgebouwen en gemeenschappelijke voorzieningen direct aan de verbindingslijn gesitueerd worden en doordat de scenic walk zelf en met name de randen en toegevoegde inrichtingselementen aanleidingen bieden voor diverse vormen van gebruik. Of anders gezegd de scenic walk inspireert studenten en gebruikers tot ontmoeting en biedt aanleidingen tot diverse vormen van gebruik. Langs de scenic walk ontstaat een optimale wisselwerking tussen gebouwen en open ruimte; tussen ‘binnen’ en ‘buiten’; studenten en gebruikers worden voortdurend uitgenodigd om gebruik te maken van de Groene Loper. Het concept van de Groene Loper heeft ook een belangrijke duurzame en innovatieve ambitie. Deze komt op structuurniveau ondermeer tot uitdrukking in het watersysteem dat uitgaat van een afkoppeling van het hemelwater dat vervolgens zichtbaar wordt afgevoerd via een doorgaande goot, eventueel wordt geborgen in de vijverpartijen en vervolgens in de bodem wordt geinfiltreerd of afgevoerd naar de Dommel.

De beoordelingscommissie waardeert de visie en het plan van aanpak van het bureau zeer positief: “bij MTD gaan techniek en ontwerp hand in hand wat vertrouwen geeft in de uitvoerbaarheid van het plan”.

meer informatie