MTD en Buro Koek winnen de 3e prijs in de BAI prijsvraag Reset het Kruithuis

5 juli 2011
Vrijdag 1 juli 2011 kregen MTD landschapsarchitecten en Buro Koek de 3e prijs uitgereikt in de door het BAI (Bosch Architectuur Initiatief) uitgeschreven ideeënprijsvraag ‘Reset het Kruithuis’. De ambitie van de gemeente Den Bosch is het Kruithuis her te bestemmen en daarmee een nieuwe impuls aan de directe omgeving te geven welke tot kansen leidt om te ontmoeten, recreëren, wonen etc. Een RESET van het plangebied. De organisatie wil daarbij een bijdrage leveren aan de discussie hoe om te gaan met het herbestemmen van historiserende gebouwen in een stedelijke context.

De twee Bossche bureaus; MTD landschapsarchitecten en BuroKoek interieur & architectuur, tekenden voor de inzending ‘Stadstuin het Kruithuis’ dat in haar essentie is te beschrijven als een integraal plan voor het Kruithuis en haar omgeving. Volgens de opstellers van het plan Frank Meijer (MTD), Arjan Pijnenbrug (Buro Koek) en Jolanda van Deventer (BuroKoek) ligt de sleutel in het revitaliseren van het Kruithuis in een aantal ingrepen in haar directe omgeving. Het Kruithuis wordt in haar hoofdvorm en –bestemming behouden, zonder permanent programma; als een monumentale lege parel van de vestingwerken en een magisch decor en theatraal onderkomen voor wisselende activiteiten van de stad. De ingrepen concentreren zich in haar omgeving; hier vindt een omkering plaats van de ruimtelijke situatie, die het Kruithuis de rug heeft toegekeerd. De gracht wordt hergraven; het Kruithuis wordt weer de geïsoleerd gelegen toren, zoals Blaeu (1649) hem zag. Een cirkelvormige pad verbindt de officierswoningen; het door de cirkel opengebroken nieuwe vestingmuseum, de bakkerij als café / restaurant met zonnig zicht op het park, de vestingmuur met trap en steiger naar de Aa en de recreatieve Zuid-Willemsvaart met waterpodium en waterpad. De stadstuin geeft de theatrale Kruittoren een eerbiedige plek; verankert haar met haar omgeving en de vestingwerken en verbindt heden en verleden. Er ontstaat hier in potentie een bruisend ‘vestingpark’, als schakel tussen de stadswalzone en de binnenstad van ’s-Hertogenbosch.

De jury onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Frits van Dongen stelt: ‘In het plan de Stadstuin wordt de wereld van het Kruithuis in ere hersteld. …Het plan suggereert wederom een stadsgracht, waardoor het Kruithuis in zijn context met stadspark een gebouw met betekenis wordt…. Het plan is gedetailleerd vormgegeven om zo de historische inbedding weer te kunnen herstellen.

De 1e prijs is uitgereikt aan Happel Cornelisse architecten; zij ontwikkelden een plan waarin naast het Kruithuis de omliggende officierswoningen, het gewerenhuisje en de militaire bakkerij zijn opgenomen in een nieuw bouwblok rondom het Kruithuis. Het plan is gebaseerd op de ‘Cour d’Honneur’ typologie waarbij er rondom het hoofdgebouw (het Kruithuis) een hofje ontstaat. De ruimtes in de nieuwbouw worden gebruikt als hotelkamers, woningen en ateliers. Het Kruithuis krijgt een nieuwe hoofdentree aan de Zuid-Willemsvaart.

Alle inzendingen van de prijsvraag zijn tot en met 12 augustus te zien in het stadhuis in Den Bosch.

meer informatie