Tilburg
Opdrachtgever(s)
- gemeente Tilburg
Jaar van uitvoering
- t/m 2023
Werkzaamheden MTD
integraal stedenbouwkundig plan en inrichtingsplan voor de openbare ruimte
Werkveld(en)
- openbare ruimte
- pleinen
Het centrum van Tilburg is volop in beweging en ondergaat een transformatie met als doel het kernwinkelgebied te versterken. In samenwerking met de gemeente Tilburg en Wereldhave / NEOO, heeft MTD landschapsarchitecten vanuit een integraal ontwerp een inrichtingsplan voor de openbare ruimte ontwikkeld. Hierbij zijn bebouwde ontwikkelingen, nieuwe straten en pleinen op een eigentijdse wijze vormgegeven en ingepast binnen de bestaande structuren van het historische centrum. De rijke geschiedenis van Tilburg dient als inspiratie voor het nieuwe ontwerp, waarbij de bestaande kwaliteiten en materiaalgebruik worden geïntegreerd.
Naast het versterken van het centrum als winkel-, verblijfs- en woongebied, zijn vergroening en het vinden van oplossingen voor hittestress en waterberging belangrijke doelstellingen van de plannen. Een cruciaal onderdeel hiervan is het beplantingsplan, dat zorgvuldig is samengesteld om de openbare ruimte te koelen, bestand te maken tegen droogte en tegelijkertijd de stedelijke biodiversiteit te verhogen. Door deze aanpak krijgt Tilburg een natuurinclusieve openbare ruimte die goed is voorbereid op de toekomst.
De historische context van Tilburg als bruisende industriestad is meegenomen in het ontwerp, waarbij oude elementen en structuren zijn geïntegreerd met moderne voorzieningen en duurzame materialen. Dit zorgt voor een harmonieuze mix van verleden en heden in de nieuwe openbare ruimte. Bovendien wordt de functie van de openbare ruimte uitgebreid naar meer dan alleen winkelen, met ruimte voor ontspanning en ontmoeting.
In samenwerking met Broere Civil Solutions en Van Helvoirt Groenprojecten is het ontwerp uitgevoerd zijn de ambities voor een groen en klimaatadaptief kernwinkelgebied gerealiseerd. Er is ingezet op duurzame materialisering zoals materialen met een lage milieu-impact, materialen met een een lange levensduur en hergebruik van bestrating.
De klimaatadaptieve opgaven worden naast het beplantingsplan, aangepakt door het integreren van slimme waterbergings- en afvoersystemen in de openbare ruimte. Regenwater wordt opgevangen en geïnfiltreerd in de bodem, waardoor wateroverlast wordt voorkomen en het grondwaterpeil wordt aangevuld mede ten gunste van de bomen in het openbaar gebied. Een watermuur en trap geeft het gebied extra beleving en zorgt daarnaast voor verkoeling gedurende de zomer.
Al met al is het vernieuwde kernwinkelgebied van Tilburg niet alleen een aantrekkelijke winkelbestemming geworden, maar ook een groene en duurzame ontmoetingsplaats voor bewoners en bezoekers, waar de rijke geschiedenis van de stad samensmelt met moderne ontwikkelingen en toekomstgerichte oplossingen.