Eindhoven Airport Boulevard

Eindhoven

Opdrachtgever(s)

  • gemeente Eindhoven

Jaar van ontwerp

  • 2022 - 2023

Werkzaamheden MTD

  • Opstellen ruimtelijk- programmatisch kader

Werkveld(en)

  • openbare ruimte
  • stedenbouw
  • bedrijfsterreinen
  • infrastructuur
  • visie

Met het opstellen van de Gebiedsvisie voor het Eindhoven Airport District (EAD) is een grote stap gezet in de versterking en doorontwikkeling van het luchthavengebied van Eindhoven tot één samenhangend en toekomstbestendig geheel. Het gebied transformeert de komende jaren tot een krachtige pool in Eindhoven met een duidelijke meerwaarde voor zowel de directe omgeving als de bredere stad, Van Gogh Nationaal Park en de regio.

Een van de belangrijkste ambities van EAD is om Eindhoven Airport, Flight Forum en de Brainport Industries Campus beter met elkaar te verbinden. In 2022 heeft MTD landschapsarchitecten de opdracht gekregen om het ruimtelijk-programmatisch kader op te stellen voor de Eindhoven Airport Boulevard. De Luchthavenweg ondergaat een transformatie van een route voor auto’s en zwaar verkeer naar het bruisend hart van EAD. Het wordt een klimaatadaptieve, groene boulevard voor wandelaars, fietsers en OV-gebruikers, met aangename verblijfsplaatsen, uitnodigende plinten en een grote diversiteit aan functies.

MTD landschapsarchitecten wil met het boulevardconcept voor de Luchthavenweg inspiratie bieden over de vele mogelijkheden die deze plek biedt – aan pandeigenaren, aan ondernemers die zich hier willen vestigen en aan gebruikers; werknemers, reizigers en toekomstige bewoners. Het verbeteren van de oversteekbaarheid en het programmeren van de openbare ruimte met paviljoens gericht op ontmoeten en verblijven staan centraal.

De ontwikkeling van de Eindhoven Airport Boulevard biedt de kans om de openbare ruimte zo in te richten dat deze de groene ambities van de gemeente Eindhoven versterkt. Door het afwaarderen van de verkeersfuncties op de Luchthavenweg en het organiseren van centrale parkeervoorzieningen, ontstaat er ruimte voor extra groen en verblijfsruimte, waarbij wordt ingezet op centraal gelegen openbaar vervoer en koppeling met deelmobiliteit.

Het groen-blauwe raamwerk zorgt voor verkoeling en heeft een belangrijke functie bij het tegengaan van overlast door piekbuien en langere periodes van droogte. De hoge diversiteit aan streekeigen beplanting biedt een hoogwaardig leefgebied voor lokale dier- en insectensoorten, en is tevens van grote waarde voor de fysieke en mentale gezondheid van gebruikers.