Fenemaplein

Zandvoort

Opdrachtgever(s)

  • Gemeente Zandvoort

Oppervlakte

  • 0.75 ha (7500m2)

Jaar van ontwerp

  • 2017 - 2018

Jaar van uitvoering

  • 2018 - 2018

Werkveld(en)

  • openbare ruimte
  • pleinen
Een azuurgroene zee van verlichting in Zandvoort!

Gelegen aan de Boulevard van Zandvoort aan Zee is recent het Fenemaplein heringericht en tevens voorzien van nieuwe verlichting. Het ontwerp dat MTD landschapsarchitecten in opdracht van de gemeente Zandvoort maakte heeft er voor gezorgd dat er eigenlijk geen sprake meer is van een plein. Het 5000 m2 grote plein uit de jaren zestig, tot een jaar geleden nog voorzien van betontegels en enkele plantenbakken moest een face-lift krijgen. Het feit dat het plein het dak vormt van een eronder gelegen parkeergarage bracht veel beperkingen met zich mee, zowel qua gewicht als de gebruiksmogelijkheden. De direct omwonenden wilden ook voorkomen dat het plein een grootschalige evenementenfunctie zou krijgen en wilden uiteraard hun uitzicht op de Noordzee behouden. De gemeente Zandvoort had daarnaast de ambitie het groene karakter van de Boulevard en omgeving te versterken en de openbare ruimte beter in te zetten voor klimaatadaptieve doelstellingen zoals het verminderen van hittestress en een robuuster watersysteem. Deze uitgangspunten hebben er toe geleid dat het plein voor meer dan 50% is ‘onthard’ door middel van waterdoorlatende schelpenverharding en de realisatie van een duinlandschap. Het organische en landschappelijke ontwerp sluit ook vanzelfsprekend aan op het bestaande duinlandschap in de overgangen tussen de Boulevard en het strand. De hoger gelegen ligging van het nieuwe ‘plein’ vormt een bijna natuurlijk balkon met zicht op de zee. Het hoogteverschil wordt opgelost door grote natuurstenen treden, waarop ook gezeten kan worden. De verbinding tussen Boulevard en het nieuwe ‘plein’ is hiermee op een speelse en uitnodigende wijze tot stand gebracht. Op het ‘plein’ zelf kan de bezoeker verblijven, ontmoeten en wandelen en er kunnen door het jaar heen kleinschalige activiteiten op plaats vinden. Hiertoe is er naast de ‘halfverharding’ met schelpen een structuur van in het werk gestorte (zandkleurige) betonvlakken in het ontwerp voorzien, waarmee de belangrijkste looplijnen worden gefaciliteerd maar tevens een fraai grafisch vormen- en lijnenspel ontstaat tussen de drie hoofdmaterialen: het duinlandschap, de velden met schelpen en de betonvlakken. Met bovengenoemde ingrediënten was het plein echter nog niet af. Naast de ambitie om nog enkele bijzondere speelobjecten op het plein te positioneren, zoals klauter en belevingsobjecten in de vorm van zeedieren en/of schelpen, moest het plein ook ’s avonds een bijzondere beleving verkrijgen. Hiertoe heeft MTD landschapsarchitecten een lichtplan bedacht waarbij op een bijna ‘golfachtige’ wijze het licht over het plein beweegt, met een kleur dat refereert aan de zee of de zogenaamde blauwe zeevonk, veroorzaakt door algen op een warme zomeravond. Vooralsnog zal dit plein in Zandvoort in de avonduren verlicht worden door een azuurgroene zee van verlichting!