Your Trembling Mile

's-Hertogenbosch

Opdrachtgever(s)

Jaar van ontwerp

  • 2020 - 2020

Jaar van uitvoering

  • 2020 - 2020

Extra informatie

  • i.s.m. Strijbos en Van Rijswijk

Werkveld(en)

  • openbare ruimte
  • installatie

In Your Trembling Mile bundelen componisten duo Strijbos en Van Rijswijk en MTD landschapsarchitecten hun krachten. In een wandeling van precies 1 mijl (1,61 kilometer) loop je van het Zuiderpark via de Stadswal richting het Museumkwartier. Allemaal inrichtingsplannen van MTD die tijdens Theaterfestival Boulevard bekleed worden door muziek.
In het landschap vind je long throw speakers die vocale muziek tot klinken brengen en panelen die in trilling worden gebracht in een ruimte waar je misschien al honderden keren doorheen bent gelopen. De muziek laat je op een andere manier kijken naar de stad; de ruimte laat je anders luisteren naar de muziek.

Your Trembling Mile is een doorlopende installatie waar ruimte en muziek elkaar ontmoeten en met elkaar interacteren. De composities van Strijbos en Van Rijswijk hoor je niet in een concertzaal en niet op gezette tijden, maar luister je door de ruimte heen, op het moment dat jij ergens voorbij loopt. Sta je even stil in de Populierencirkel of in de Casinotuin? Of loop je door en hoor je in het voorbijgaan maar een paar seconden? Hoe dan ook heb je als bezoeker en luisteraar direct invloed op de ervaring en het verloop van de muziek. Iedereen hoort en ziet iets anders en wordt op die manier co-creator van het werk.

Aan de andere kant heeft de muziek direct invloed op hoe jij de ruimte ervaart. Je loopt van buiten (Zuiderpark) naar binnen (Museumkwartier) en de muziek en de klanken lopen met jou mee en luisteren en verklanken op hun beurt de ruimtelijke omgeving. Van groen naar architectonisch en stenig; van water naar lucht; van laag naar hoog.
De muziek, de ruimte en jij als bezoeker vormen op deze manier een drie-eenheid die samen de ervaring maken.

Tot slot veranderen de installaties ook werkelijk het landschap.
Niet alleen beleef jij het anders door de toevoeging van een auditieve laag. Ook visueel zijn de speakers en panelen geïntegreerd in de ruimte. Door de samenwerking tussen componisten en architecten worden de elementen niet simpelweg geplakt in het landschap, maar vormen ze een deel van de stedelijke ruimte. Geen inbreuk op, maar een integratie in. Zo hopen we de ervaring die je normaal gesproken hebt in de ruimte (voornamelijk visueel) en de ervaring van muziek (voornamelijk auditief) te combineren tot een totaal, waarbij alle zintuigen elkaar versterken en aanvullen. Muziek en klank completeren de ruimte; de ruimte inspireert de muziek; jij dicteert de route, de beweging en het moment en daarmee de complete ervaring.

Het resultaat is een contemplatief werk dat direct tot je spreekt zonder tussenkomst van uitlegteksten, bordjes of referenties. Jij maakt de ervaring en jij staat centraal. Er is geen goede of foute interpretatie van het werk, want jij bent er zelf onlosmakelijk deel van. Net als bij de schilderijen van Mark Rothko of de muziek van Arvo Pärt behoeft Your Trembling Mile geen interpretatie. Het werkt direct op je zenuwstelsel.