Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

tuin familie Van der Pas

de opgave

Opdrachtgever(s)

  • familie Van der Pas

Locatie

  • Berkel-Enschot

Oppervlakte

  • 1350 m2

Jaar van ontwerp

  • 2002 - 2002

Jaar van uitvoering

  • 2002 - 2003

Uitvoeringssom

  • € 120.000

Werkzaamheden MTD

  • ontwerp en uitvoeringsvoorbereiding

Werkveld(en)

  • tuinen

Kaart

de opgave
Gelijktijdig met een ingrijpende verbouwing en ‘facelift’ van de bestaande villa aan de Fazantlaan in Berkel-Enschot heeft MTD Landschapsarchitecten opdracht gekregen voor het opstellen van een tuin-ontwerp. In samenwerking met de opdrachtgever, architect en interieurarchitect is een samenhangend ontwerp voor woonhuis en de omringende buitenruimten. De wens van de opdrachtgever was een ‘klassieke tuin met een eigentijdse uitstraling’.

het ontwerp
Door een samenhangend beeld wat betreft in verhardingsmaterialen, beplantingen en ontwerpdetails is eenheid gecreëerd tussen de voor-, zij- en achtertuin. De strakke, klassieke hoofdopzet vormt door de seizoenen heen een architectonische basis, waarbinnen volop ruimte is voor afwisseling in kleur, vorm en textuur van beplantingen, als solitaire heesters, vaste planten en accenten in de vorm van kuip- en potplanten. Het terras biedt zowel ruimte voor buitenverblijf in aansluiting op de ‘living’ als op de ‘eetkeuken’ en sluit qua materialisering (geschuurd hardsteen) aan op de in de architectuur toegepaste materialen. De diepte van de tuin wordt versterkt door twee belangrijke zichtlijnen. Vanuit de ‘living’ biedt de langwerpige vijver een doorkijk vanuit het woonhuis naar de meer landschappelijke sfeer achter in de tuin. Een houten pergola met klimplanten heeft eenzelfde effect vanuit de eetkeuken en levert een verbinding met een intieme zitplek achterin de tuin. De toegepaste verharding hardsteen en gebakken klinkers geven de tuin een klassieke maar tevens duurzame en sfeervolle uitstraling. De toepassing van hoogwaardig tuinmeubilair en plantkuipen geeft een modern, eigentijds accent.