Kasteeltuin Wijchen in volle glorie gerenoveerd!

16 februari 2022

Het kasteel van Wijchen is na anderhalf jaar renoveren weer geopend voor publiek. De binnenplaats is overkapt, de kelder toegankelijk gemaakt en vrijwel alle zalen hebben een vernieuwde stijlvolle inrichting gekregen. Op 27 februari 2022 opent ook het museum, wat gehuisvest is in het kasteel, weer haar deuren. Met deze renovatie is ook het voorplein van het kasteel opnieuw ingericht naar ontwerp van MTD landschapsarchitecten.

De geschiedenis van het kasteel gaat waarschijnlijk terug tot ergens halverwege de 14e eeuw, wanneer het is opgericht. De dochter van Willem van Oranje; Emilia van Nassau heeft er tot haar overlijden gewoond met haar geliefde Don Emanuel van Portugal. Vele families hebben het kasteel in hun bezit gehad en het kasteel is verschillende keren verwoest en weer opgebouwd.

Naast de huidige renovatie van het kasteel is ook de voortuin onder handen genomen. Het ontwerp van de voortuin is gebaseerd op het cultuurhistorisch verleden door subtiel gebruik te maken van de kenmerkende elementen uit de verschillende tijdlagen. Zo zijn de bomen en de taxushaag rondom het plein behouden en is het centrale toegangspad in ere hersteld; de kenmerkende dubbele ‘E’ (een herinnering aan Emilia en Emanuel die ook in de muurankers van het kasteel terug te vinden zijn) is opnieuw ingepast en bestaande en nieuwe kunstwerken hebben een plek gekregen in de tuin. Verder krijgt de tuin een meer groene uitstraling door gazon en een strook met bloeiende vaste planten in kasteelstijl toe te voegen.

Kasteel en kasteeltuin vormen vanaf nu weer het ‘pareltje’ in het centrum van Wijchen en sluit daarmee aan op de eerder heringerichte openbare ruimte van het centrum waarvoor MTD van in 2008 het ontwerp heeft gemaakt.

lees meer...