25 Jaar MTD en Cultuurprijs Noord-Brabant

Cultuurprijs Noord Brabant
Cultuurprijs Noord Brabant 3
Cultuurprijs Noord Brabant 2
Cultuurprijs Noord Brabant 4
6 oktober 2023

Woensdag vierde MTD landschapsarchitecten in het Werkwarenhuis in
’s-Hertogenbosch haar 25-jarig jubileumfeest. Bijzonder moment vormde de uitreiking van de Cultuurprijs Noord-Brabant 2023 door Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, aan Frank Meijer, partner en landschapsarchitect binnen het bureau.

De feestelijkheden werden opgeluisterd door professor landschapsarchitectuur Eric Luiten, die een mooi verhaal had over de traditie van het bureau. Hij benadrukte dat MTD met de vestiging van Pieter Buys in 1949 als landschapsarchitect in ’s-Hertogenbosch, het oudste landschapsarchitectenbureau in Nederland is en zich vooral onderscheid door de combinatie van visionaire gebiedsontwikkeling en realististich ambachtsschap. Juryvoorzitter Jan Baan lichtte de motieven van de toekenning van de prijs aan Frank Meijer toe, die ook mag worden opgevat als een prijs aan het vakgebied. Jan Baan roemde Meijer om zijn beheerste en verhalende omgang met gebouwd en landschappelijk erfgoed. “Wie het verleden kent, is meester van de toekomst.’
In Brabant herken je Meijers’ hand onder meer terug in de projecten van de Stadswalzone en het Museumkwartier in ‘s-Hertogenbosch, landschapspark Moerenburg en de binnenstad van Tilburg, de campus van de Technische Universiteit Eindhoven en het entreeplein en de boulevard van Eindhoven Airport.

filmportret Frank Meijer

De druk bezochte feestelijkheden werden muzikaal omlijst door de live band van Cloud Cukkoo en de DJ’s single ladies en Tommy Hendriks.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant reikt ieder jaar de Cultuurprijs uit voor bijzondere prestaties en verdiensten voor de cultuur en / of natuur in Noord-Brabant. Autonoom kunstenaarschap, kwaliteit, artistieke onafhankelijkheid en de bijdrage aan de ontwikkeling van de cultuur en / of natuur in Noord-Brabant zijn hierbij de belangrijkste criteria. De prijs is in voorgaande jaren onder meer uitgereikt aan Pia Meuthen, Frank Lammers, Eric Vloeimans, Paul van Kemenade, Strijbos & van Rijswijk.