Cultuurprijs Noord-Brabant 2023 voor Frank Meijer

Frank Meijer
Stadswal Zone
Moerenburg
Eindhoven Airport
13 februari 2023

Frank Meijer ontvangt de Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.
De jury roemt zijn beheerste en verhalende omgang met gebouwd en landschappelijk erfgoed. ‘Het werk van Frank Meijer behoort tot het beste dat de Nederlandse landschapsarchitectuur de laatste decennia heeft voortgebracht’, aldus juryvoorzitter Jan Baan.

Als mede-oprichter van MTD landschapsarchitecten, de voortzetting van het gerenommeerde bureau Buys en Van der Vliet, is het oeuvre van Frank Meijer omvangrijk.
Binnen het bureau, dat dit jaar 25 jaar bestaat, ligt de focus van Meijer met name op strategische gebiedsontwikkelingen en inrichtingsplannen in een historische context.
In Brabant is dat onder meer terug te zien in de Stadswalzone en het Zuiderpark, maar ook het Museumkwartier in ’s-Hertogenbosch, Moerenburg en de binnenstad van Tilburg, de campus van de Technische Universiteit Eindhoven en het entreeplein en de boulevard van Eindhoven Airport. Buiten Brabant draagt het dakbos op het Collectiegebouw in Rotterdam Meijers’ signatuur, gerealiseerd in samenwerking met architectenbureau MVRDV.

Het juryrapport beschrijft zijn ontwerpen als ‘eenvoudig en trefzeker’ en stelt: ‘Zijn ontwerpen voor stadscentra, universiteitscampussen, wegen en luchthavens hebben een tijdloze rust en zijn sterk door de context geïnspireerd. Daar koppelt hij het verhaal van de plek op een aanstekelijke manier aan de gebruikers van nu. Een notenboom of schriftuur in steen vormen in deze projecten zijn handtekening.
‘Met zijn stilistisch zeer consistente werk heeft Frank Meijer het aanzien van de Nederlandse natuur en cultuur verrijkt’, aldus juryvoorzitter Jan Baan.

De prijs, waaraan een bedrag van € 10.000 verbonden is, wordt uitgereikt door commissaris van de Koning Ina Adema, die ook voorzitter is van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Dat gebeurt op een nader te bepalen moment, later dit jaar.