MTD wint 1e prijs in competitie Triangle Park Yerevan / Armenië

25 januari 2021

MTD landschapsarchitecten kreeg met haar inzending voor de prijsvraag voor het Triangle Park in Yerevan / Armenië, die zij in samenwerking met Archidutch (ICN-group) op stelde, de eerste prijs! De komende maanden zal het bureau, samen met Archidutch, en in overleg met the American University of Armenia en de betrokken bewoners en ondernemers het prijsvraagontwerp verder uitwerken tot een duurzaam en toekomstbestendig plan voor de universiteitscampus en stadspark.

In augustus 2020 schreef the American University van Armenië (AUA) een competitie uit voor het ontwerp van het Triangle Park. Het park verkeert op het moment in een slechte staat. Maar er zijn hoge potenties om het te revitaliseren en ontwikkelen tot een levendige en groene ontmoetingsplek voor zowel de Universiteit als het aangrenzende woongebied. Het park kan hierbij als een belangrijke ‘stepping stone’ dienen tussen het oude stadscentrum van Yerevan en de noordelijker gelegen woonwijken.
Middels een uitgebreid participatieproces met de buurt zijn er door de Universiteit randvoorwaarden opgesteld, die als een belangrijk uitgangspunt hebben gediend voor het prijsvraagontwerp.

Een van de belangrijke gegevenheden van de plek en uitdagingen voor het ontwerp, zijn de grote hoogteverschillen van zo’n 10 meter. Het park ligt op een vrij steile helling, die slecht begaanbaar is voor voetgangers, vrij monotoon is ingericht en geplaagd wordt tot erosie en waterproblematiek. Binnen het prijsvraagontwerp wordt voorgesteld om deze helling te transformeren tot een terrassenlandschap, waarmee er een comfortabele en hoogwaardige route geintroduceerd kan worden in het park. Daarnaast bieden de terrassen ruimte aan een rijk en divers beplantingssortiment en talrijke speel-, sport en verblijfsplekken. Het water wordt vertraagd over de terrassen afgevoerd en verzameld voor hergebruik.
In het prijsvraagontwerp is tevens een ondergronds sportvoorzieningengebouw ingepast dat door Archidutch is ontworpen.
Het Triangle Park zal een waardevolle toevoeging worden voor Yerevan waarbij het versterken van de biodiversiteit, klimaatadaptatie en duurzame hemelwateroplossingen hand in hand gaan met een het creëren van een veilige, toegankelijke en hoogwaardige verblijfs- en ontmoetingsruimte voor studenten en bewoners.