Charlotte van der Woude wint Archiprix 2020

Charlotte wint Archiprix 2020
Archiprix 2020
30 juni 2020

Op vrijdag 26 juni 2020 maakte de jury de winnaars en eervolle vermeldingen bekend van de 40e editie van de Archiprix Nederland. De Archiprix staat open voor de beste afstudeerprojecten van de Nederlandse masteropleidingen voor architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur en recent ook interieurarchitectuur.
Vanwege de maatregelen in het licht van COVID-19 vond de bekendmaking plaats tijdens een livestream vanuit de tentoonstellingsruimte van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, waar de afstudeerplannen nu zijn geëxposeerd. Alleen genomineerden en juryleden konden daarbij aanwezig zijn.
Voor deze editie van de Archiprix Nederland werden dertig afstudeerprojecten ingezonden: 21 architectuurprojecten, drie stedenbouwkundige plannen, drie landschapsarchitectonische plannen en drie projecten in de interieurarchitectuur.
De jury, bestaande uit Frans Bevers (interieurarchitectuur), Ira Koers (architectuur), Mascha Onderwater (landschapsarchitectuur), Merel Pit (theorie) en Jeroen Zuidgeest (stedenbouw), selecteerde uit de ingezonden plannen drie eerste prijzen en twee eervolle vermeldingen. Over de winnende afstudeerprojecten oordeelde ze: “De prijzen gaan naar de drie plannen, die bijzondere kwaliteiten paren aan een consistente aanpak en een kwalitatief hoogwaardig ruimtelijk plan. De kwaliteiten van elk van de drie prijswinnende plannen liggen steeds op een ander vlak. Er is geen sprake van één plan dat duidelijk boven de andere uitsteekt.”

Charlotte van der Woude, AvB Amsterdam (landschapsarchitectuur) (werkzaam bij MTD landschapsarchitecten), kreeg met Sarina Bleumink, AvB Arnhem (architectuur) en Felipe Chaves Gonzalez, TU-Delft (stedenbouw) de gedeelde eerste prijs toegekend voor haar project ‘Nature is under your feet’. Charlotte studeerde in de zomer van 2019 af in de landschapsarchitectuur op het project ‘Nature is under your feet’; een ontwerpend onderzoek naar het ondergrondse watersysteem van Londen. Het richt zich op de voormalige zijbeken van de Thames en is een zoektocht naar de mogelijkheden om deze verborgen structuur in te zetten als ‘nieuwe natuur’ in de stad. Een natuur die het harde stadsleven bovengronds niet kan overleven, maar die een geheel nieuwe soort habitat mogelijk kan maken; een kwetsbare natuur om te ontdekken onder je voeten.

De tentoonstelling Archiprix 2020, met het werk van alle dertig afstudeerprojecten inclusief maquettes en onderzoeksrapporten is tot 4 oktober te zien in Het Nieuwe Instituut.

De publicatie met al het werk Archiprix 2020 is ontworpen door Kai Udema en wordt uitgegeven door nai010. ISBN 978-94-6208-551-0 € 24,95 > meer informatie