‘IJsvogels’ geland in de Burgakker in Boxtel

19 juni 2020

Aan de burgakker in Boxtel zijn deze week 3 prachtige sculpturen van ijsvogels geplaatst.

Ze vormen de bekroning van de herinrichting van het braak liggende terrein, dat door middel van kleinschalige natuurbouw is omgevormd tot een klein ijsvogellandschap als onderdeel van Van Gogh Nationaal Park.

MTD landschapsarchitecten stelde in overleg met gemeente Boxtel en aanwonenden het plan op voor de herinrichting van het gebied dat deel uitmaakt van Stadslandgoed Stapelen en als zodanig onderdeel uitmaakt van de eveneens door MTD opgestelde centrumvisie Boxtel Binnen de Bruggen. Een icoon als begin- en eindpunt van de cultuurhistorische as, die kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek, aan de andere zijde van de kern van Boxtel, met elkaar verbind.

De ijsvogels zijn naar ontwerp van MTD door A&K techniek onder zeer hoge druk gesneden uit cortenstaal dat door corrosievorming nog meer op kleur zal komen. De ijsvogels, die op deze plek ook regelmatig in het echt te zien zijn, staan symbool voor de biodiversiteit in dit gebied. Maar horen ook bij Brabant en bij Vincent Van Gogh, die zich door het ranke vogeltje liet inspireren.