Realisatie inrichting terreinen rijksmonumentale Klokkenberg / Breda in volle gang!

klokkenberg 1
Klokkenberg 2
klokkenberg 3
12 september 2019

Landgoed De Klokkenberg is één van de unieke Rijksmonumenten uit de periode van de Wederopbouw van Nederland. Het voormalige sanatorium en latere hartklinkiek is in 1949 ontworpen door de architecten De Bever en Van Moorsel en gebouwd tussen 1951-1954.
In 2017 kreeg MTD landschapsarchitecten opdracht van Schonk, Schul & Compagnie tot het opstellen van een integraal landschappelijk en stedenbouwkundig masterplan en gefaseerde inrichtingsplannen voor de terreinen van de Klokkenberg. In een intensieve samenwerking met Rienks architecten is een integraal ontwerp voor gebouw en landschap ontwikkeld; een werkelijk ‘Gesammt-Kunstwerk’ dat recht doet aan de cultuurhistorische waarden van de Klokkenberg en waarbij met nadruk een nieuwe, eigentijdse laag wordt toegevoegd. Om de Klokkenberg te kunnen blijven herinneren is het van essentieel belang dat het onderdeel vormt van het dagelijkse leven in de stad en weer toekomst krijgt.
Het project kan geplaatst worden in een imposante reeks van ontwikkelingsplannen voor historisch erfgoed, welke door MTD ontwikkeld zijn; zoals het masterplan en inrichtingsplannen voor Zonnestraal (Hilversum), masterplan en inrichtingsplannen voor Fort Isabella (Vught) en het masterplan en inrichtingsplannen voor de Staswalzone in ’s-Hertogenbosch.

De transformatie van het zusterhuis en de vrouwenvleugel van het voormalige sanatorium is in volle gang en de eerste bewoners hebben inmiddels hun intrek genomen in het zusterhuis. De contouren van het inrichtingsplan voor de terreinen beginnen zich langzaam af te tekenen in het terrein. De realisatie van de terreininrichting ligt bij Reyrink.
Intussen wordt er binnen MTD landschapsarchitecten hard gewerkt aan het inrichtingsplan en het verkrijgen van de omgevingsvergunning voor de terreinen van de centrale midden-as met de Kapel en het hoofdgebouw.