Feestelijk startsein herinrichting Munsterplein / Roermond

Munsterplein Roermond 1
Munsterplein Roermond 2
Munsterplein Roermond 3
Munsterplein Roermond 4
Munsterplein Roermond 5
28 augustus 2019

Op 22 augustus jongstleden gaven de wethouders Angely Waajen-Crins, Rens Evers en Ferdinand Pleyte het startsein voor de herinrichting van het Munsterplein, de Abdijtuin en het Abdijhof in de binnenstad van Roermond. Het historische plein en de omgeving van de Munsterkerk met tuinen en hoven vormen het hart van de binnenstad en zal gefaseerd worden heringericht. Hierbij wordt het historische karakter van het plein behouden en versterkt en aan de andere kant eigentijdse doelstellingen van vergroening en klimaatadaptatie geïntegreerd in de inrichting.

MTD landschapsarchitecten kreeg in 2018 opdracht voor het opstellen van een inrichtingsplan voor het Munsterplein, de Abdijtuin en de Abdijhof in de binnenstad van Roermond.
Na een intensief participatietraject met winkeliers, horecaondernemers en omwonenden, is een ontwerp opgesteld van ‘gevel tot gevel’. De eerste fase van dit inrichtingsplan; van het ‘voorplein’ van de Munsterkerk met de monumentale kiosk, wordt nu aangepakt. Hierbij worden de oude zweedse granieten keien hergebruikt; zij worden gezaagd en ‘gebrand’ voor een betere beloopbaarheid.
Het verbeteren van de beloopbaarheid van het plein was één van de doelstellingen van de herinrichting, die het college van de gemeenteraad had meegekregen. Tegelijkertijd bleek uit de bijeenkomsten met de klankbordgroep dat grote waarde werd gehecht aan het behoud en versterken van het cultuurhistorische karakter van het plein.
Door een verbeterde fundering, de toepassing van moderne straat-technieken en genoemde behandeling van de keien, kon aan beide doelstellingen worden voldaan. Dit was van te voren ook met proefstroken uitgetest en beoordeeld.
Bij het herstraten van de granieten keien is bovendien voor een verbeterde voegvulling gekozen, die beter bestand is tegen het intensieve gebruik en beheer van het plein en bovendien waterdoorlatend is. Dit is van belang voor zowel de monumentale bomen rond het plein, als ook om een overbelasting van de riolen na een hevige regenbui tegen te gaan.
Naast het plein wordt in de eerste fase ook de Abdijtuin gerenoveerd en voorzien van een brede trap, die de ruimtelijke samenhang met het plein versterkt. Deze verdiepte tuin maakt de middeleeuwse periode van de kloostertuin, ten tijde van de Munsterabdij, op het plein zichtbaar. Het beplantingssortiment bestaat daarom ondermeer uit geurende en authentieke kruiden en bloemen.
De gewenste vergroening van hat plein komt tot stand door de aanleg van een stadspark aan de noordzijde van de kerk, waar oorspronkelijk de begraafplaats heeft gelegen. Hier worden grote groenvakken geïntroduceerd met vaste planten en nieuw aan te planten bomen. Hiermee ontstaat een rustig en groen verblijfsgebied, waar de bezoeker van de binnenstad van Roermond, even tot rust kan komen en genieten van de beplanting tegen de achtergrond van de kerk. Ook de Abdijhof wordt vergroend en aantrekkelijk ingericht, zodat dit gebied kan gaan fungeren als verbindingsroute tussen de winkelstraten en het Munsterplein.

De uitwerking van het inrichtingsplan voor het Munsterplein, de Abdijtuin en de Abdijhof is tot stand gekomen in een bouwteam, waarin naast MTD landschapsarchitecten de gemeente Roermond, BLM (aannemer) en Kragten (techniek) zitting hebben.
De oplevering van de eerste fase van de herinrichting is beoogd vóór de feestelijke activiteiten van ter gelegenheid van het 800 jarig bestaan van de Munsterabdij in 2020.

Roermond Munsterplein