Groene Loper TU Eindhoven genomineerd voor Award Beste Openbare Ruimte 2019

Groene Loper TU Eindhoven 2
Groene Loper TU Eindhoven 1
Groene Loper TU Eindhoven 3
Groene Loper TU Eindhoven 4
Groene Loper TU Eindhoven 5
4 juni 2019

De Groene Loper Campus TU/e Eindhoven is met twee andere projecten genomineerd voor de Award Beste Openbare Ruimte van vakblad Stedelijk Interieur. Een jury onder voorzitterschap van Annemieke Fontein, hoofd landschapsarchitectuur bij de gemeente Rotterdam, winnaar van de Award in 2018, selecteerde 27 mei 2019 de genomineerde plannen uit een 29-tal inzendingen. Naast de Groene Loper zijn de Vijfhoek / fietsparkeergarage Strawinskylaan in Amsterdam en de Trekvaartzone in Kampen kanshebbers op de Award.
Op donderdag 20 juni 2019 zullen de finalisten op het 15e Landelijk Congres Openbare Ruimte in de Rotterdamse Schouwburg pitchen en de kans krijgen om vragen van de jury te beantwoorden

Het door MTD landschapsarchitecten opgestelde masterplan en inrichtingsplan voor De Groene Loper versterken de ambitie van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) om de campus te profileren als een ‘TU/e Science Park met internationale allure’. Hierbij zijn de universiteitsgebouwen geconcentreerd in een compacte campus en ontstaat er ruimte voor andere programma’s. De Groene Loper vormt een belangrijke structuurdrager binnen de campus nieuwe stijl en heeft een betekenis als ‘scenic walk’. De Groene Loper begint in het uiterste westen in de landschappelijke vormentaal van het Dommeldal en verbindt vervolgens het hoofdgebouw met de nieuwe faculteit voor Technische Natuurkunde en Electrical Engineering in het uiterste oosten. De verbindende wandeling heeft betekenis doordat entrees van de faculteitsgebouwen direct aan de route gesitueerd zijn en de vloer van de Markthal er integraal onderdeel van uitmaakt. Op de Groene Loper staat de gebruiker centraal; de inrichting biedt allerlei aanleidingen voor gebruik en inspireert studenten, docenten en bezoekers tot ontmoeting.

De jury van de Award Beste Openbare Ruimte hanteerde bij de selectie drie hoofdcriteria; ‘functionaliteit’, ‘robuustheid’ en ‘esthetiek’. Zij spreekt in haar rapport lovende woorden over het masterplan en inrichtingsplan voor de Groene Loper: ‘Het is knap werk om in zo’n compacte ruimte sense of place en intimiteit te verwezenlijken, maar dat is gelukt’. De jury is unaniem over de esthetische kwaliteit van het ontwerp, die past bij de esthetiek van de gebouwen en zich daarmee onderscheidt. Er is veel aandacht voor het maken van een verblijfsklimaat met goede zitgelegenheden.
De vakjury bestaat uit een zestal professionals, die ieder vanuit een eigen specialisme en invalshoek naar de aanmeldingen hebben gekeken; Annette Duivenvoorden (Platform 31), Ben Kuipers (landschapsarchitect en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur), Hans Karssenberg (directeur-oprichter STIPO); Peter de Bois (architect en stedenbouwkundige / Office4UrbanreSearch), Peter de Visser (hoofd stadsbeheer gemeente Zoetermeer) en Annemieke Fontein (hoofd landschapsarchitectuur gemeente Rotterdam).
Plannen voor openbare ruimtes, die in voorgaande jaren de Award Beste Openbare Ruimte wonnen zijn de Binnenrotte in Rotterdam (2018), de Groene Loper in Breda (2017), Kerckebosch in Zeist (2016), het Kustwerk in Katwijk (2015), het Erasmuspark Rotterdam (2014) en het Wilhelminaplein Leeuwarden (2013).
In 2012 kreeg een ander ontwerp van MTD landschapsarchitecten de Award toegekend; het inrichtingsplan voor de openbare ruimte van de binnenstad van Venray.


https://www.stadszaken.nl/ruimte/openbare-ruimte/2194/amsterdam-eindhoven-en-kampen-hebben-de-beste-openbare-ruimtes-van-nederland