Feestelijke opening Spartahof te Apeldoorn!

20 mei 2019

Op de locatie van de vroegere Spartafabriek te Apeldoorn, vond vrijdag 10 mei 2019, de feestelijke opening van het nieuwe woongebied de Spartahof plaats. Om deze feestelijke gebeurtenis luister bij te zetten, onthulden Mark Sandmann, wethouder van de gemeente Apeldoorn, en Hein Stooker namens de ontwikkelcominatie BPD / Trebbe, een plaquette van de heer D.L. Schakel, mede oprichter en directeur van de voormalige Spartafabriek. Onder het genot van een hapje en drankje waren de ontwikkelaars, de betrokken architecten en landschapsarchitecten, maar vooral ook de nieuwe bewoners, in de gelegenheid het opgeleverde project te bewonderen.

MTD landschapsarchitecten kreeg in 2016 van de ontwikkelcombinatie BPD / Trebbe de opdracht voor het opstellen van een stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitplan voor het nieuwe woongebied de Spartahof. Geïnspireerd op het industrieel verleden van de plek, als locatie van de voormalige Spartafabriek, en de lommerrijke context van de Driehuizerspreng, is een sterk landschappelijk concept ontwikkeld. Het concept is in haar stedenbouwkundige hooflijnen te beschrijven als twee samenhangende gesloten bouwblokken, welke vrij in het groen liggen. De binnenterreinen van de bouwblokken worden via een entree in de bebouwingswand vanaf de Prins-Willem Alexanderlaan ontsloten. De ontsluiting van de woningen, het parkeren en ook de afvalinzameling zijn op het binnenhof van de bouwblokken opgelost. Hiermee liggen de bouwblokken aan drie zijden vrij in het groen.
De bouwblokken zijn door Mulleners +Mulleners architecten in architectonische zin verder uitgewerkt. In de wanden ontstaat variatie door de introductie van drie verschillende woningtypes; parkvilla’s aan het sprengenlandschap, stadswoningen aan de PWA-laan en buitenzijdes en verandawoningen aan de groene ruimte tussen beiden bouwblokken. In de architectonische uitwerking zijn elementen ingezet, die de samenhang van de bouwblokken versterken en hiernaast reageren op de verschillen in ruimtelijke karakteristiek van de directe omgeving. De architectuur van het voormalige industriële Spartacomplex heeft als inspiratie gediend voor de uitstraling van het hele complex. Met de keuze van de metselsteen en dakhellingen is aangesloten bij de karakteristieke Apeldoornse architectuur in de directe omgeving.
In juni 2017 startte de verkoop; alle woningen zijn inmiddels verkocht, opgeleverd en bewoond.

Spartahof ARC19