Activum te Hoogeveen geopend

Opening Activum Bentinckspark 1
Opening Activum Bentinckspark 2
Opening Activum Bentinckspark 3
activum Bentinckspark
Opening Activum Bentinckspark 4
28 oktober 2016

Op 7 oktober 2016 is het in het Bentinckspark gelegen Activum geopend; hét nieuwe sporthart van Hoogeveen naar ontwerp van DiederenDirrix architecten. Wethouder Gert Vos landde voor de gelegenheid met een parachute op de atletiekbaan en ontstak hier, samen met voormalig tweevoudig wereldkampioen Nelli Cooman en kinderen van Hoogeveense sportverenigingen, het vuur.
Het Activum vormt, als activiteitencentrum, het letterlijke hart van de sport- en onderwijscampus in het Bentinckspark.
MTD landschapsarchitecten is, in opdracht van de gemeente Hoogeveen, vanaf 2007 betrokken geweest bij de herontwikkeling van het Bentinckspark, waarbij het voormalige sportpark gefaseerd wordt omgevormd tot stadspark en sport- en onderwijscampus. Na het opstellen van een breed gedragen en door de Raad vastgesteld (2009) Stedenbouwkundig Programma van Eisen en een masterplan, is het bureau nu betrokken bij het opstellen van de gedetailleerde inrichtingsplannen en technische uitwerkingen voor de afzonderlijke deelgebieden. Inmiddels zijn in het park ondermeer de nieuwe accommodaties voor de voetbalverenigingen en een atletiekbaan gerealiseerd.
Voor het Activum heeft het bureau het ontwerp voor de landschappelijke inpassing en het inrichtingsplan en technische uitwerking voor de terreinen rond het activiteitencentrum verzorgd.

De sport- en onderwijscampus van het Bentinckspark is voor scholieren, sporters en recreanten een unieke plek midden in Hoogeveen. In het Masterplan is in het hart van de campus een activiteitencentrum voorzien; een compact en duurzaam gebouw dat zich op een vanzelfsprekende manier past in haar context. MTD landschapsarchitecten heeft voor het gebouw een structuurontwerp, een beeldkwaliteitplan en een kwalitatief programma van eisen ten behoeve van de aanbesteding opgesteld. Tevens was Frank Meijer van het bureau in april 2014 als supervisor betrokken bij de architectenselectie. Hierbij werd Diederendirrix architecten geselecteerd als architect voor het activiteitencentrum.
Het Activum heeft twee sporthallen en een gymzaal. Overdag wordt de sporthal gebruikt voor gymlessen van het voortgezet onderwijs. ’s Avonds en in de weekenden maken diverse sportverenigingen gebruik van het Activum. De topsporthal telt 1.100 vaste tribuneplaatsen; deze capaciteit kan worden uitgebreid tot 2.100, zodat er ook grote sportevenementen plaats kunnen vinden. Het gebouw heeft twaalf kleedkamers en een gezamenlijk sportcafé voor de gebruikers van de atletiekbaan en het Activum.
Het Activum levert een stevige bijdrage aan de gemeentelijke duurzaamheidsambities voor het Bentinckspark. Zo is het ‘gasloze’ gebouw voor de warmtelevering en koeling aangesloten op het warmte- / koudeopslagsysteem van de Waterleidingmaatschappij Drenthe. Dit systeem wordt gevoed door de winning van leidingwater. De stroom wordt voor een groot deel opgewekt via de ruim 900 zonnepanelen die op het dak van het Activum liggen. In het hele gebouw is gebruik gemaakt van energiezuinige led-verlichting.

Volg de ontwikkelingen in het park via de website van het Bentinckspark