Zandvoort een zandkasteel rijker!

Zandvoort een zandkasteel rijker 6
Zandvoort een zandkasteel rijker 5
Zandvoort een zandkasteel rijker 3
Zandvoort een zandkasteel rijker 2
Zandvoort een zandkasteel rijker 1
Zandvoort een zandkasteel rijker 7
10 oktober 2016

27 september jongstleden, is het herinrichtingsplan voor de openbare ruimte van het Stationsplein en de Koper Passerel in Zandvoort aan Zee, door de Raad goedgekeurd.
De herinrichting vormt een onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Entree Zandvoort dat ten doel heeft om de ruimtelijke kwaliteit van de stationsomgeving van Zandvoort aan Zee, het Palacegebied en de verbinding tussen station, strand en dorp en te verbeteren. Inzet is om de verblijfskwaliteit van de openbare ruimte voor zowel bewoners als toeristen te verbeteren en het imago van Zandvoort een impuls te geven.
MTD landschapsarchitecten is begin 2016 door de gemeente Zandvoort geselecteerd om een herinrichtingsplan op te stellen voor de openbare ruimte van het Stationsplein en de Koper Passerel. Het definitief ontwerp, zoals dat nu is vastgesteld, is het resultaat van een intensief ontwerp- en participatieproces, waarin zowel de reguliere werkgroep als de betrokken stakeholders hebben geparticipeerd.
Het streven is om voor Kerst 2016 met de realisatie van de herinrichting te starten, zodat de werkzaamheden vóór het toeristenseizoen 2017 kunnen worden afgerond.

In het herinrichtingsplan wordt het Stationsplein opgevat als een plein dat zich van gevel tot gevel uitstrekt. Hiertoe wordt een eenduidige verharding voorgesteld; de verschillende verkeersstromen van auto’s, fietsers en voetgangers worden op één ‘tapijt’ afgewikkeld. De afzonderlijke stromen worden ten opzichte van elkaar georganiseerd door de introductie van diverse inrichtingselementen en verschillen in verhardingsmaterialen en -verbanden. De automobilist is met nadruk ‘te gast‘.
Bomen en struiken worden geïntroduceerd voor het verkrijgen van de gewenste groene sfeer en menselijke schaal en maat. Met het oog op het zeeklimaat vraagt de sortimentskeuze hierbij de nodige zorg; als bomen is gedacht aan den (Pinus nigra) en olijfwilg (Elaeagnus multiflora), voor de lage hagen aan olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) en voorts aan een beplanting van siergrassen.
Midden op het Stationsplein, voor de hoofdentree van het Stationsgebouw is een waterelement gedacht in de vorm van een overmaats zandkasteel. Het sculptuur van zo’n 7.0 x 5.0 meter, gematerialiseerd in zandkleurig graniet, verbeeldt de identiteit van Zandvoort aan Zee en biedt allerlei aanleidingen voor gebruik en spel. Door de vergrotingsfactor voelt ook iedere volwassene zich weer een kind.
In de route van het Stationsplein en de Koper Passerel naar het strand, worden kleinere aan het zandkasteel verwante inrichtingselementen geïntroduceerd, zoals schelpen en zeedieren. Deze elementen kunnen ook worden gebruikt als zit- en speelelementen en anti-parkeervoorziening.
Aan de noordzijde van het plein is ruimte gereserveerd voor een expositie van elementen, die refereren aan het circuit van Zandvoort. Gedacht wordt aan een historische raceauto in een ‘glazen box’’, welke in het avondbeeld wordt verlicht.
Voor de verhardingen van het plein is gekozen voor hoogwaardige en duurzame materialen, aansluitend bij de kwaliteit sfeer van het dorpscentrum. De aanwezige gelige gebakken klinkers worden hergebruikt; een knipoog naar het verleden en een prelude naar het toekomstige Palacegebied / boulevard.