Stadswalzone geselecteerd voor Jaarboek Stedenbouw en Landschapsarchitectuur 2016

Jaarboek 1
19 juli 2016

Deze week werd bekend dat de Stadswalzone / Zuiderpark te ’s-Hertogenbosch, een project van de hand van MTD landschapsarchitecten in samenwerking met Studio Leon Thier (ontwerp parkeergarage en bruggen) en Van Roosmalen Van Gessel architecten is geselecteerd voor het Jaarboek Stedenbouw en Landschapsarchitectuur 2016. Het project zal hierbij gepresenteerd worden in de context van de plannen, die de afgelopen jaren voor de vestingwerken van ’s-Hertogenbosch gerealiseerd zijn.
Een onafhankelijke en jaarlijks wisselende commissie) verzorgde de selectie van voor het vakgebied voorbeeldige plannen; het beste dat Nederlandse stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten te bieden hebben. Hierbij beoordeelde de commissie, bestaande uit Marco Vermeulen (Studio Marco Vermeulen), Annemiek Rijckenberg (zelfstandig adviseur), Jeroen Zuidgeest (MVRDV), Blauwe Kamer-redacteur Marc Nolden (Freelandschap) en onder voorzitterschap van Guido Wallagh (INBO) zo’n 150 plannen.
Het Jaarboek toont een overzicht van de mooiste actuele plannen, projecten en studies in woord en beeld, aangevuld met essays over de belangrijkste ontwikkelingen en tendensen in de stedenbouw en landschapsarchitectuur en zal eind november 2016 verschijnen.

Belangrijkste aanleiding voor de herinrichtingsplannen de Stadswalzone / Zuiderpark in ’s-Hertogenbosch was de realisatie van een ondergrondse parkeergarage met circa 1000 nieuwe parkeerplekken. De Stadswalzone is bovendien aangemerkt als Gemeentelijk Archeologisch Monument en in dit licht had de gemeente ’s-Hertogenbosch de ambitie om deze als cultuurhistorische structuur te behouden en beter beleefbaar te maken.
Begin 2011 kreeg MTD landschapsarchitecten opdracht voor het opstellen van een inrichtingsplan openbare ruimte en de regie van de drie parallel verlopende ontwerptrajecten; het ontwerp voor de parkeergarage St.Jan door Studio Leon Thier, de restauratie van de stadsmuur door Van Roosmalen Van Gessel architecten en het inrichtingsplan voor de openbare ruimte door MTD. Het project is in juni 2015 opgeleverd en krijgt erg veel waardering.
Eerste strategische inzet van het inrichtingsplan openbare ruimte was het realiseren van een aantrekkelijke verbindingsroute van de nieuwe parkeergarage naar de Bossche binnenstad en vice versa. Daarnaast zet het plan met name in op de beleving van de ontmoeting van de historische binnenstad en het open landschap van het Zuiderpark en de Bossche Broek.
De nieuwe parkeergarage is gesitueerd aan de voet van de stadsmuur met op het dak de voormalige stadsgracht. Omhoog komend in het hoofdtrappenhuis van de parkeergarage ontstaat er een dramatisch zicht over het water op de stadsmuur en Judastoren. Vervolgens is er een aantrekkelijke route, via een loopbrug over de stadsgracht, door de stadsmuur, in de richting van de binnenstad. In de andere richting vormt de route een nieuwe verbinding met het Zuiderpark; via een natuurstenen trappartij kan men de Limietlaan en het park bereiken.
Kortom met de realisatie van de plannen voor de Stadswalzone / Zuiderpark heeft ’s-Hertogenbosch er een nieuwe gastvrije entree voor de historische binnenstad bij!