Planten bomen Lindenkruis Maastricht

nieuwsbericht lindenkruis 1
nieuwsbericht lindenkruis 2
nieuwsbericht lindenkruis 3
nieuwsbericht lindenkruis 8
nieuwsbericht lindenkruis 5
nieuwsbericht lindenkruis 6
nieuwsbericht lindenkruis 4
nieuwsbericht lindenkruis 7
2 juni 2016

Vrijdag 20 mei 2016 werden de eerste bomen geplant in het nieuwe woongebied Lindenkruis te Maastricht. Om meteen de gewenste groene allure te creëren zijn de vleugelnoten, Pterocarya stenoptera, in een stevige maat geplant. Het planten vraagt extra zorg en aandacht omdat de bomen in een enorme bak op de ondergrondse parkeergarage komen te staan. Een juiste voorbereiding van de bomen, toepassing van het juiste daktuinmedium en een goede nazorg de eerste jaren na aanplant, moeten zorgen dat de bomen snel aanslaan en de komende jaren kunnen uitgroeien tot beeldbepalende bomen in het nieuwe woongebied.

Het nieuwe woongebied komt tot ontwikkeling op het voormalig Nutsterrein, op een steenworp afstand van het Vrijthof te Maastricht. De ontwikkelende partijen, de WOM en de RO groep hebben de ambitie om hier een nieuw woongebied met circa 175 nieuwe appartementen, stads- en patiowoningen, gelegen aan intieme hoven en fraaie pleintjes te ontwikkelen. Eén en ander naar het Stadsplan van AWG architecten. Het plan maakt onderdeel uit van het Belvedere te Maastricht en van de laatmiddeleeuwse schil van de binnenstad van Maastricht. Het gebied omvat enkele cultuurhistorisch waardevolle elementen en patronen, waaronder ondermeer het voormalige brandweercomplex, maar ook het tracé van de 2e omwalling en de voormalige Lindenkruispoort.

In 2007 kreeg MTD landschapsarchitecten opdracht tot het opstellen van een inrichtingsplan openbare ruimte op basis van het Stadsontwerp en bijhorende Beeldkwaliteitvisie voor het Lindenkruis (AWG architecten i.s.m. MTD landschapsarchitecten; 2008).
Bij de gefaseerde ontwikkeling van het gebied, vormt de openbare ruimte een belangrijke waarborg voor de samenhang. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de stadsstraten of de randen van het plan en het interieur. Het interieur van het plan krijgt een eigen sfeer; in aansluiting op de idee dat hier het primaat is aan het verblijven en het dwalen, is de openbare ruimte vorm gegeven als één continue vloer. Het materiaal, een natuurstenen 0.20 x 0.20 tegel, in diagonaalgewijs blokverband, wordt als één doorgaand tapijt gematerialiseerd.
Het binnenplein vormt het hart van het plan en een belangrijke identiteitsdrager van de woonbuurt. Hier is voor voetgangers de hoofdentree naar de onder het gebied gerealiseerde parkeergarage gesitueerd. De verharding van het binnenplein is verbijzonderd; deze wordt 90 gr gedraaid en de natuurstenen tegels hebben een bijzondere behandeling gekregen.
Rond het binnenplein liggen molenwieksgewijs de ontsluitende straten van de woonbuurt; deze worden zoveel mogelijk vrij gehouden van onnodige obstakels. Het enige detail in de straten vormt de lijnvormige ontwatering; goten die iets verlaagd in het profiel liggen.
Het binnenplein en de kleinere pleintjes op de verknopingen van de straten, genereren door hun specifieke ligging, inrichting en sfeer hun eigen gebruik. Hier zijn in verhoogde boombakken beeldbepalende meerstammige bomen geïntroduceerd.
De erfafscheidingen en dan met name de erfafscheidingen van de tuinen rond het plein en van achtertuinen aan de straten, worden ingezet als een belangrijke groene kwaliteit in het plan.
Op een aantal plekken ontstaan binnenwerelden van achtertuinen; zij worden via poorten ontsloten door semi-private overpaden. De overpaden worden begrensd ddoor ligusterhagen en ontsluiten veelal een klein pleintje met een meerstammige struik in een verhoogde boombak; zij bieden een veilige speelgelegenheid voor de allerkleinsten.

Eerste woningen Nutsterrein opgeleverd