Stadswalzone in Jaarboek Architectuur 2015-2016

Stadswalzone in Jaarboek Architectuur 2015-2016 1
Stadswalzone in Jaarboek Architectuur 2015-2016 2
Stadswalzone in Jaarboek Architectuur 2015-2016 3
Stadswalzone in Jaarboek Architectuur 2015-2016 6
Stadswalzone in Jaarboek Architectuur 2015-2016 5
Stadswalzone in Jaarboek Architectuur 2015-2016 4
9 mei 2016

19 april 2016 werd in het Waterliniemuseum op Fort Vechten bij Bunnik de 29e editie van het Jaarboek Architectuur in Nederland gepresenteerd. Architect Remco Siebring van Studio Anne Holtrop hield een toelichting over het fotogenieke museum dat ook op de voorkant van het Jaarboek prijkte en Edwin Oostmeijer lichtte namens de redactie de selectie van projecten toe.
De opzet van deze editie van het Jaarboek is identiek aan voorgaande jaren; een documentatie in woord en beeld van 30 gerealiseerde gebouwen, die de stand van het vakgebied in Nederland moeten representeren, gelardeerd met essays van de redacteuren. De essays plaatsen de projecten in een breder kader en signaleren actuele trends.
Van de 375 ingezonden projecten heeft de redactie er circa 65 bezocht en er vervolgens 30 geselecteerd. Bij die selectie speelde mee in hoeverre een project voorbeeldig exponent was van een nieuw experiment, een transformatie van het bestaande of een nieuwe strategie.
De Stadswalzone / Zuiderpark een project van de hand van MTD landschapsarchitecten in samenwerking met Studio Leon Thier (ontwerp parkeergarage en bruggen) en Van Roosmalen Van Gessel architecten is één van de geselecteerde projecten.

De vierkoppige redactie van het Jaarboek, bestaande uit Tom Avermaete (hoogleraar Methoden en Analyse, Faculteit bouwkunde, TU Delft), Kirsten Hannema (freelance architectuurcriticus), Hans van der Heijden (architect) en Edwin Oostmeijer (zelfstandig projectontwikkelaar) signaleert in het Jaarboek een zoektocht naar een alternatieve manier van projectontwikkeling en een nieuwe definitie van het architectuurproject. Zij ziet dat een groep jonge architecten staat te trappelen om het podium van de Nederlandse architectuur te betreden. Anders dan hun SuperDutch voorgangers, willen zij vernieuwen vanuit het bestaande. Herinterpretatie en radicalisering van klassieke begrippen als compositie, typologie en tektoniek staan daarbij centraal. Ze leggen de nadruk op het participatieve karakter van de architectuur en minder op de architect als solistische visionair.

project Stadwalzone / Zuiderpark