Green dream Rwanda

Rwanda 4
Rwanda 10
Rwanda 6
Rwanda 5
Rwanda 8
Rwanda 7
Rwanda 9
Rwanda plattegrond
3 februari 2016

Afgelopen week participeerde MTD landschapsarchitecten, samen met drie architectenbureaus, een marketingbureau en een onderwijs- en communicatiedeskundige in een fieldtrip door Rwanda onder leiding van de Green Dream Company. Al een aantal jaren is het bureau intensief betrokken bij de ontwikkeling van een concept voor de met name recreatieve ontwikkeling van Rwanda, op basis van de principes van de lokale circulaire economie; onder de naam van Solomon’s Hidden treasures. Hierbij is een integraal concept voor de ontwikkeling van vijf kansrijke projecten verspreid over het land ontwikkeld.
De Green Dream Company zet een schijnwerper op Afrikaanse reisbestemmingen door de introductie van een unieke formule in een niet alledaagse projectontwikkeling. Het ontwikkelen van eco-resorts of family villages in Afrika, volgens de principes van de 5 P’s; People, Planet, Profit, Passion & Pleasure. Duurzaamheid en social return worden gewaarborgd door de combinatie met landschapsbouw, inzet van diverse plaatselijke bedrijven en de opleiding en werving van plaatselijk personeel. Op deze wijze wordt gewerkt aan het versterken van de lokale ruimtelijke en ecologische identiteit of genius loci en een lokale en circulaire economie, die de plaatselijke bevolking in potentie veel gaat brengen.
De eerste vijf projecten zullen worden gerealiseerd in Rwanda, een land dat rijk is aan cultureel en natuurlijk erfgoed en dat zowel fascinerend als mooi is. Maar naast Rwanda loopt ook in andere Afrikaanse landen langs de route die koning Solomon ooit reisde de voorbereiding van verschillende projecten; Ethiopië, Israël en de Palestijnse gebieden (zie ook www.solomonshiddentreasures.com).

Vlak voor de landing van het vliegtuig wordt het Green Dream Team verteld dat plastic tassen Rwanda niet in mogen. Later blijkt dat deze hier al vier jaar verboden zijn. Het mag symbool staan voor de geheel eigen wijze waarop de huidige president Paul Kagame zijn land bestuurt.
Een zichtbaar, zeer vruchtbaar land, rijk aan landbouw en veeteelt met duizend heuvels, zon en regen en een grote rijkdom aan grondstoffen; het Zwitserland van Afrika. Een land dat meer dan klaar lijkt te zijn om zich razendsnel en op de meest innovatieve wijze te ontwikkelen.
20 jaar na de genocide is er in Rwanda een nieuwe drive teweeggebracht door de wellicht vreemde maar zeer visionaire politiek van de president. Iedereen in het land heeft drie maandelijkse doelstellingen, die vastgelegd zijn in een persoonlijke prestatie plan. Fouten maken moet, het laat zien dat je je ontwikkelt. Elke laatste zaterdag van de maand is er een community dag, waarin de wijk wordt opgeruimd en problemen worden geëvalueerd en ook direct afgehandeld. Burgemeesters hebben een stevige positie, maar worden wel gekozen en moeten dus zorgen voor resultaten. Het is een vreemde gewaarwording dat werkelijk nergens afval op straat ligt, iedere inwoner minimaal een micro-baan heeft en we gedurende de week voortdurend personen ontmoeten met een zeker westers ongeduld, vragend wanneer we beginnen en of we niet eerder kunnen beginnen, want 2017 is toch wel een beetje laat…!