Strandopgangen Texel

15 oktober 2015

MTD landschapsarchitecten participeerde 2 september 2015 met 2 collegabureaus in een besloten uitvraag voor de strandopgangen van Den Hoorn op Texel. Na de presentatie van de drie ontwerpvisies aan het Loodsbestuur, de gemeente Texel en Staatsbosbeheer is MTD geselecteerd voor deze bijzondere opdracht. MTD landschapsarchitecten heeft een historie met Den Hoorn; eerder werkte het bureau aan het ontwerp voor het Dorpsplein.

Al vanaf 2003 is een groep bewoners actief om, als uitwerking van de toekomstvisie voor Texel, een visie te ontwikkelen voor Den Hoorn, voor de komende 10-20 jaar. Eén en ander heeft geresulteerd in een Dorpsontwikkelingsplan voor het meest zuidelijke dorp van het eiland, waar het Loodsproject uit is voortgekomen. Eén van de componenten van het Loodsproject is de ambitie om de landschappelijke kwaliteit van de strandopgangen Paal 9 en Paal 12 te verbeteren.
Het duingebied rond Den Hoorn, inclusief zandplaat de Hors, maakt deel uit van het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’; een afwisselend landschap met veel natte duinvalleien tussen droge duinen, heidevelden, kwelders, bossen en strandvlaktes.
De strandopgangen vormen vaak, landschappelijk gezien, een verstoring van dit bijzondere natuurlijke landschap. De parkeerplaatsen met in het seizoen veel ‘blik’ zijn vaak al van grote afstand zichtbaar. Bovendien hebben de strandopgangen een verrommeld beeld door de vele reclame-uitingen en borden.
Hoofddoel van het project Strandopgangen Texel is dan ook om het natuurlijke karakter van de strandopgangen te versterken en ze visueel beter op te laten gaan in het omringende landschap.
De ontwerpvisie van MTD landschapsarchitecten richt zich ook op de route van Den Hoorn naar zee; de beleving van het strandbezoek begint al bij het dorp en niet pas bij de strandopgang.
In ontwerp voor het Dorpsplein van het bureau zit al een belevingselement dat het beginpunt zou kunnen vormen van een dergelijke route naar het strand. De strandopgang zelf wordt letterlijk een hoogtepunt in deze route.
Hiermee wordt Den Hoorn weer, net als in vroegere tijden, verbonden met de zee en wordt haar identiteit als dorpskern op Texel versterkt!