Feestelijke opening plein Forum Tilburg

24 juli 2015

Op 3 juli 2015 werd het stedelijke plein Forum in de Reeshof te Tilburg feestelijk geopend. De openingsactie werd verricht door een groep kinderen, die met feestelijk versierde fietsen het fietspad dat door het complex loopt in gebruik nam.
Er werd gespeecht door Marc Buster / Van der Weegen Bouwontwikkeling, Alina Zwierstra / WonenBreburg en wethouder Berend de Vries. Zij spraken allen met trots over het gerealiseerde projectbereikte resultaat. Dat het een succes is blijkt uit het feit dat het complex bij oplevering al bijna geheel bewoond is.

Forum is een ontwikkeling van Van der Weegen Bouwontwikkeling en WonenBreburg en betreft de realisatie van een markant hoogbouwcomplex met op de begane grond diverse winkels en horecavoorzieningen. Voorts omvat het 130 koopwoningen, 77 luxe huurappartementen, een gezondheidscentrum, een grote parkeergarage en een bijzonder plein in de directe nabijheid van Station Reeshof.
MTD landschapsarchitecten kreeg in 2011 opdracht voor het opstellen van een ontwerp voor een hoogwaardig stedelijk plein binnen het complex, dat een directe samenhang heeft met de hoogbouw, diverse aanleidingen biedt voor gebruik en een aantrekkelijk verblijfsgebied creëert. De opdracht betreft tevens een tweetal daktuinen en een atrium in het complex.
Belangrijke randvoorwaarden voor het ontwerp van het plein, dat is gesitueerd op het dek van de parkeergarage, de daktuinen en het atrium werden hierbij ingegeven door de daktechniek, het uitvoeringsbudget en de beheerbaarheid.
Na oplevering is het plein in beheer overgedragen aan de gemeente Tilburg.

Het ontwerp voor het plein is te beschrijven als een verhardingstapijt, waarop zitobjecten in combinatie met boombakken zijn gesitueerd. Als verlichting zijn hoge masten met spots geïntroduceerd, die het stedelijke karakter versterken. Het is een ingetogen, sobere en zorgvuldig gedetailleerde inrichting, die nauw samenhangt met de architectuur van de gebouwen van BedauxdeBrouwer architecten en DATarchitecten.
MTD landschapsarchitecten was verantwoordelijk voor het ontwerp, de technische uitwerking en de begeleiding van de aanbesteding en de uitvoering van Brickano’s.