MTD 2x IN DE PRIJZEN

28 mei 2015

Thales wint Publieksprijs BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015

In de Wester Gasfabriek maakte de jury 21 mei de uitslag bekend van de BNA Beste Gebouw van het Jaar; Rotterdam Centraal is door verkozen tot het Beste Gebouw van het Jaar. De ontwerpers, Team CS, zijn er in geslaagd een moderne ‘overstapmachine’ te maken. ‘Rotterdam Centraal is in elk opzicht een fantastisch gebouw, dat klinkt als een klok: het Beste Gebouw van 2015’, aldus de juryvoorzitter Wim Pijbes.
De Publieksprijs van de 10e editie ging naar High Tech System Park Hengelo. MTD landschapsarchitecten was verantwoordelijk voor het masterplan, het inrichtingsplan en de uitvoeringsvoorbereiding van de campus. Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen architecten en Reitsema & partners architecten tekende voor de architectuur van het hoofdkantoor en het shared facility center.

Thales Hengelo loopt wereldwijd voorop met hightech innovaties. Een ingrijpende vernieuwing van de verouderde huisvesting past in een strategie die Thales gereed moet maken voor de toekomst. Thales investeert niet alleen in het eigen bedrijf, maar wil door deze ontwikkeling ook de innovatie en samenwerking met andere hightech bedrijven stimuleren.

Het ontwerp voor de campus; het High Tech Systems Park geeft vorm aan de wens van Thales om een stimulerende werkomgeving te creëren, zowel voor haar eigen medewerkers als voor andere bedrijven.
Voor het ontwerp van de campus is het aanwezige landschap een belangrijk uitgangspunt. Basisgedachte is dat de campus een unieke, parkachtige setting biedt voor de kantoren en centrale voorzieningen. De campus straalt hierbij vooral openheid en gastvrijheid uit.
Het inrichtingsplan voor de campus zet in op een verbeelding van het Twentse landschap. De oorspronkelijke boerderij ‘De Zegger’ en een waterpartij in de vorm van een Twentse beek zijn belangrijke en beeldbepalende elementen. Groene dragers zijn de aanwezige monumentale bomen en de historische bomenlaan vanaf de Zegger. Het landschap levert tevens belangrijke uitgangspunten voor de materialisering van de gebouwen, waarbij graniet, hout, beton en staal een belangrijke zijn.
Het ‘Shared Facility Center‘ speelt een belangrijke rol; het is vrij toegankelijk en vormt een meeting place, een brandpunt van activiteiten en een podium voor de uitwisseling van kennis. Op de volledig transparante begane grond lopen binnen en buiten naadloos in elkaar over. Hier bevindt zich het restaurant en de uitgebreide keukenfaciliteit. Door het grote overstek van de verdieping ontstaan beschutte buitenruimtes.
De verdieping met vergaderkamers, een presentatiecentrum, onderwijsruimtes, private dining rooms en een à la carte restaurant met buitenterras heeft een meer besloten karakter.
In het Office-gebouw werken 800 mensen in een flexibele omgeving, waarin kantoor- en industriële onderzoeksplekken elkaar afwisselen. De opvatting is dat je elkaar versterkt door verbindingen te zoeken. Dat geldt voor afdelingen bij Thales onderling, maar ook tussen Thales en de buitenwereld. Het atrium is het centrale ontmoetingspunt, de plek die binnen en buiten met elkaar verbindt.
In mei 2014 hebben de medewerkers van Thales ‘bezit genomen’ van het nieuwe gebouw. Mensen verhuisden al eerder naar hun nieuwe werkplek dan de verhuisplanning. Zo werd het beoogde resultaat van samenwerken direct behaald.

opdrachtgever: Thales Nederland

 

 

’t Brouwhuis wint 1e prijs in categorie Particuliere Woonbeleving BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015

De 1e prijs binnen de categorie Particuliere Woonbeleving van de BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015 kende de jury toe aan ’t Brouwhuis. MTD landschapsarchitecten was betrokken bij de situering van deze bosvilla op haar kavel en ontwierp de bostuin. Bedaux & de Brouwer architecten tekende in opdracht van Simon en Myra van Esch voor het ontwerp van de bosvilla; INAMATT interieurarchitecten ontwierp het interieur.

Tussen het Speyckven en Brouwkuip ligt in de bossen van de Oisterwijkse vennen te Oisterwijk ’t Brouwhuis; een bosvilla die zich, wat betreft architectonische uitstraling en tuin, maximaal hecht met het bosgebied van de Oisterwijkse Vennen.

Het boshuis bestaat uit een langgerekt hoofdvolume van circa 27 meter lang dat zich wat betreft hoofdrichting los maakt van de van Tienhovenlaan; het bouwvolume staat haaks op de laan dwars op de van Tienhovenlaan die uitkomt bij de entree naar het bosperceel van ‘t Brouwhuis. Hier vormt een schoorsteen het enige accent in het bouwvolume. Het huis richt zich maximaal op het uitzicht op de Brouwkuip aan de andere zijde van de Van Tienhovenlaan. Gevels en zadeldak zijn gerealiseerd in zwart gebeitste planken. Dit materiaalgebruik herinnert en verwijst naar de bosschuur die hier eerder stond. Het interieur van de bosvilla is grotendeels gerealiseerd in licht essenhout.

De bosvilla heeft een min of meer gesloten gevel naar de van Tienhovenlaan en een maximaal open gevel naar de tuinzijde en voegt zich in het boslandschap middels een betonnen plint, die zo’n 0.60 meter boven het maaiveld zweeft. Op een 4tal logische plekken, ontsluiten traptreden deze plint.
De vlonder vormt de overgang van binnen naar buiten; van het huis naar het boslandschap en verbreedt zich op plekken, die daartoe aanleiding geven tot een terras. Hierbij ontstaan een tweetal zeer bijzondere zitplekken. In eerste instantie het terras aan de zuidzijde, op de kop, vanwaar men optimaal zicht heeft op de Brouwkuip. Meer privaat is het terras aan de westzijde van het huis, in aansluiting op de keuken, vanwaar men in de avondzon uitzicht heeft op het bos en het Speyckven. Om de dieptewerking naar het boslandschap te versterken is hier tussen de bomen een waterobject en drinkplek voor vogels en wild gesitueerd.

De aanwezige bomen bepalen de sfeer van de tuin en zijn zoveel mogelijk behouden. Als belangrijk element is een cortenstalen rand geïntroduceerd; die de grens bepaalt tussen de eigenlijke meer cultuurlijke bostuin en het bos. Deze natuurlijk verlopende lijn bepaalt een intensiever onderhouden deel van het grasveld en een half verhard vlak dat de boskavel ontsluit voor auto’s en fiets verkeer.
Als nieuw element is aan de zuidzijde van de tuin een meerstammige noot geïntroduceerd en om de privacy te versterken aan de noordzijde een groenblijvende onderbeplanting van rododendrons. Alleen de entree, in het verlengde van de dwarslaan, wordt gemarkeerd door een poort. De poort bestaat uit een circa 0.45 meter hoge betonnen wand, waarin de letters ’t Brouwhuis zijn uitgespaard, en is voorzien in een zwarten houten poort.

opdrachtgever: Simon en Myra van Esch