Lezing Jeroen Hoefsloot & Han Thijssen bij expositie ‘MAKEN en LATEN’

28 mei 2015

Afgelopen woensdag 20 mei 2015 gaven landschapsarchitect Jeroen Hoefsloot en Han Thijssen (partner MTD landschapsarchitecten), initiatiefnemers van het gelijknamige boek, in het kader van de expositie 'MAKEN en LATEN' in het ABC Architectuurcentrum te Haarlem een lezing over het werk van tuin- en landschapsarchitect Pieter Buys. In de lezing belichtten zij de betekenis van het werk van Pieter Buys voor de huidige tuin- en landschapsarchitectuur en voor het bureau MTD landschapsarchitecten in het bijzonder. 
De expositie ‘MAKEN en LATEN werd zondag 12 april geopend door Eric Luiten, Rijksadviseur voor Landschap en Water. Pieter Buys (1923 ) wordt gezien als de nestor van de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur en is de founding father van Buys en van der Vliet en de voortzetting daarvan; MTD landschapsarchitecten. Vanaf 1952 werkt Pieter Buys achtereenvolgens met de partners Jasper Meijers, Hans Warnau en Bob van der Vliet binnen het bureau en tot 1989; zijn ‘pensioen’ binnen Buys en van de Vliet, Tuin- en Landschapsarchitectuur in ‘s-Hertogenbosch. Hierna werkt hij tot op de dag van vandaag onafgebroken en vol energie aan het tweede deel van zijn oeuvre en is als 92-jarige nog dagelijks actief als zelfstandig adviseur.

In het werk van Pieter Buys is de invloed van de Deense architectuur duidelijk herkenbaar. De veelvuldige samenwerking met architecten van de Bossche School als Nico van der Laan en Gerard Wijnen en architecten als Jos Bedaux en Pieter Dijkema heeft vervolgens geleid tot projecten, waarbinnen sprake is van een unieke samenhang en dialoog tussen huis en tuin, gebouw en landschap. Tot op de dag van vandaag inspireren het schetsend en ontwerpend onderzoek van Pieter Buys en de tekenstijl met krijt, houtskool en dik potlood nog velen..
In 2008 verscheen er een rijk geïllustreerd boek van zijn werk; ‘Maken en Laten’. De publicatie is onder andere van de hand van Marinke Steenhuis en Jeroen Hoefsloot. Het boek is gedurende de tentoonstelling voor een gereduceerde prijs te koop.

MTD landschapsarchitecten is zich bewust van haar geschiedenis en ook de nieuwe generatie landschapsarchitecten laat zich nog dagelijks inspireren door het werk en de werkwijze van Pieter Buys.
Op 20 mei aanstaande is er om 20.00 uur eveneens in het ABC architectuurcentrum een lezing door Jeroen Hoefsloot en Han Thijssen, initiatiefnemers van het boek ‘Maken en laten’, over de betekenis van Pieter Buys voor de huidige tuin- en landschapsarchitectuur en MTD landschapsarchitecten in het bijzonder.
Jeroen Hoefsloot was vanaf 1985, als landschapsarchitect in dienst van Buys en van der Vliet, de steun en toeverlaat van Pieter Buys en werkte, na het vertrek van Pieter Buys uit het bureau, vele jaren op projectbasis met hem samen. Han Thijssen is één van de partners van MTD landschapsarchitecten en heeft in de afgelopen 25 jaar vele projecten met Pieter Buys tot uitvoering gebracht.

De expositie is nog tot 31 mei 2015 te zien in het ABC architectuurcentrum in Haarlem.
architectuurhaarlem