Bos op het Collectiegebouw Boijmans van Beuningen

19 maart 2015

MTD landschapsarchitecten ontwerpt samen met en in opdracht van MVRDV aan het daklandschap en de omgeving van het nieuw te bouwen collectiegebouw van Museum Boijmans van Beuningen in het Museumpark te Rotterdam. Het spectaculaire ronde gebouw, zal worden gerealiseerd in de noordrand van het Museumpark en wordt voorzien van een spiegelende gevel, waarin de omgeving op een bijzondere wijze wordt gereflecteerd.
Het gebouw krijgt, op 32 meter hoogte, een bijzonder daklandschap met een besloten bossfeer; ruwe berken (Betula pendula) en hoge grassen vormen een geïsoleerde wereld, welke toch deel uitmaakt van het Museumpark. Plaatselijk is aan de ‘bosrand’ uitzicht over het park en de skyline van Rotterdam.

Met het ontwerp voor de directe omgeving van het collectiegebouw wordt ingezet op het versterken van de aanwezige as tussen de Kunsthal en het Nederlands Architectuur Instituut. De rechthoekige ruimte rond het collectiegebouw, het voorportaal, wordt net als het dak getransformeerd tot een boswereld van ruwe berken (Betula pendula) en dennen (Pinus sylvestris). Deze boswereld wordt weerspiegeld in het gebouw en versterkt de groene sfeer. De boomeilanden in het boslandschap zijn geschikt als picknickplaats.
Met de realisatie van het collectiegebouw kan de enorme collectie van Boijmans van Beuningen, die in de huidige situatie verspreid is over meerdere depots, verzameld worden binnen één gebouw en toegankelijk worden gemaakt voor het publiek.