Verbreding N279 noord 's-Hertogenbosch / Veghel

6 maart 2015

Combinatie de Vaart, bestaande uit Dura Vermeer, Ploegam en Van den Biggelaar, heeft binnen een Europese aanbesteding door de provincie Noord-Brabant de opdracht verworven voor het ontwerp en de realisatie van de verbreding van de N279 noord ’s-Hertogenbosch / Veghel van 2 naar 4 rijstroken.
Voor de Europese aanbesteding heeft de provincie Noord-Brabant gekozen voor de innovatieve prestatie– en inkoopmethodiek op basis van sturing op beste waarde, de zogenaamde Best Value Procurement (BVP-aanpak). Met deze methode wordt ingezet op het vinden van de beste Opdrachtnemer (de Expert), die de opdracht zal realiseren conform de projectdoelstellingen, met een maximale benutting van kansen en een maximale reductie van risico’s. 

Combinatie de Vaart heeft binnen de aanbesteding het belang onderkend van de inpassing van de weg in het kenmerkende coulisselandschap en bij prestatiebeweringen en kansen hier zwaar op ingezet.
MTD landschapsarchitecten is als onderdeel van het projectteam van Combinatie de Vaart vanaf het begin betrokken bij het aanbestedingstraject. Met verifieerbare prestaties bij eerdere projecten op het gebied van infrastructuur is aangetoond hoe een dergelijke landschappelijke inpassing gerealiseerd kan worden.

Met de verbreding van de N279 tussen ’s-Hertogenbosch en Veghel wordt de weg veiliger, verbetert de doorstroming en zal het sluipverkeer door de naast gelegen dorpen afnemen. Daarnaast streeft de provincie bij de verbreding van de provinciale weg naar een duurzame inpassing in het landschap en een sterkere beleving van de naast gelegen rivier de Aa. In een integrale aanpak wordt ook de herinrichting van het ‘Dynamisch Beekdal Hersend en Aaveld’ meegenomen. In dit deelproject van het Waterschap Aa en Maas krijgt de Aa tussen Heeswijk en Berlicum weer de ruimte om te meanderen. Er komen poelen, wandel- en fietspaden en de route en bewegwijzering vanaf de aangepaste N279 richting Kasteel Heeswijk wordt verbeterd.

MTD landschapsarchitecten geeft binnen het projectteam van Combinatie De Vaart met name inhoud aan de landschappelijke inpassing van de N279, aan de herinrichting van het beekdal en aan de architectonische vormgeving van de kunstwerken over de weg, de Zuid-Willemsvaart en de Aa.

De grootschalige verbouwing van de N279 noord duurt naar verwachting tot eind 2017. Vanaf eind april zijn de werkzaamheden ook op de voet te volgen via de speciale websitefacebook en twitter.