Ontwerpend Onderzoek Foodscapes Academie van Bouwkunst

16 januari 2015

Momenteel loopt op de Academie van Bouwkunst in Amsterdam het lectoraat Foodscapes onder leiding van ruraal socioloog Han Wiskerke. Het onderzoeksprogramma, binnen de studierichting Landschapsarchitectuur, koppelt wetenschappelijk onderzoek aan ruimtelijk onderzoek. In het driejarige programma wordt door studenten onderzoek gedaan naar de ruimtelijke condities voor de transformatie naar duurzame, regionale voedsellandschappen en de ruimtelijke consequenties voor het urbane en rurale landschap.
Naast ontwerpstudio’s, lezingenreeksen en colleges voor de studenten van de Academie, zullen binnen het programma een aantal ontwerpbureaus en experts op het gebied van de verschillende voedselsystemen ruimtelijk onderzoek doen; er wordt een kenniskring Foodscapes gevormd. In de kenniskring worden een drietal scenario’s voor een duurzame en gezonde toekomstige voedselproductie voor de stad Amsterdam onderzocht op hun ruimtelijke implicaties. Wat levert een duurzamer en gezonder voedselsysteem op voor het ontwerp van stad en landschap?
De Academie van Bouwkunst heeft eind vorig jaar een drietal ontwerpbureaus benaderd voor het uitwerken van de scenario’s:
- LA4Sale; multifunctionele landbouw nabij de stad;
- van Paridon x de Groot; verantwoorde industriële landbouw
- MTD landschapsarchitecten; stadslandbouw op gebouwen en openbare ruimte van de stad.

De drie ontwerpbureaus starten begin januari 2015 in nauwe samenwerking met de Academie van Bouwkunst en de experts het ontwerponderzoek. De ambitie is om één en ander in mei 2015 af te ronden met een expositie en publicatie.
In de optiek van het bureau gaat het binnen het scenario stadslandbouw om de randvoorwaarden om te komen tot een productief mozaïeklandschap. Volgens het bureau gaat het dan niet om een door de stad te implementeren, top-down systeem, maar een systeem dat organisch groeit door bottom-up initiatieven, die goed gefaciliteerd worden door de overheid en waar de overheid ruimte biedt voor sociaal ondernemerschap. Op die manier krijgt de openbare ruimte een duurzaam productief element dat uiteindelijk niet afhankelijk is van overheidssubsidies.
De intentie van het bureau is om hierbij te focussen op het ontwikkelen en visualiseren van ruimtelijke typologieën van stadslandbouw (bedrijfjes) en het opstellen van voorbeeldontwerpen voor de onderscheidde typologien. Hierbij zal met name aandacht worden besteed aan de vormgeving van de overgangen tussen stadslandbouw en stad en de ruimtelijke kwaliteitswinst die hiermee valt te behalen.