Marckhoek Breda; een stijlvol woongebied opgeleverd

24 juli 2014

Zondag 1 juni werd door burgemeester Peter van der Velden en ex-wethouder Alfred Arbouw Buitenplaats Marckhoek officieel geopend. Dat deden zij met een daverend kanonschot. Het nieuwe woongebied, direct tegen het centrum van ’t Ginneken en in het beekdal van de Mark, omvat 76 zeer luxe appartementen en 15 grondgebonden patiowoningen. MTD landschapsarchitecten was verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp, inrichtingsplan en uitvoeringsvoorbereiding van het het woonlandschap; het park, de directe omgeving van de woongebouwen en infrastructuur. De architectuur van de woongebouwen is van C5 architecten.

Belangrijke inzet van de plannen was het versterken van de unieke kwaliteiten van de locatie en het vormgeven van het nieuwe woongebied als een ontspannen en lommerrijk woonlandschap met een directe samenhang met het centrumgebied van ’t Ginneken het beekdal van de Mark. Met een stelsel van brede gemetselde keermuren en trappen naar de rivier en met de inpassing van de aanwezige monumentale bomen is een exclusief woonlandschap gecreëerd met een nauwe binding met de plek. Niet vreemd dat alle woningen snel verkocht waren. Strategisch gepositioneerde zichtlijnen maken het plan transparant en verbinden tegelijk de kern van ‘t Ginneken, via het woongebied met de beek. Het wonen aan de beek krijgt daarme een nieuwe dimensie.

De oplevering werd feestelijk gevierd met bewoners, de initiatiefnemer, makelaar Schonck & Schull en de ontwikkelaars Synchroon en Vesteda in de tuin van Café en uitspanning ‘Oncle Jean’, direct grenzend en uitkijkend op het plangebied.