Campus en Groene Loper TU/e Eindhoven geselecteerd voor Jaarboek 2014

24 juli 2014

Een onafhankelijke selectiecommissie, onder voorzitterschap van Guido Wallagh, selecteerde in de afgelopen maanden voor het elfde Jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw 2014 een aantal voorbeeldige plannen. Guido Wallagh, Ivonne de Nood, Peter Veenstra, Aart Oxenaar en Rob van der Bijl beoordeelden 180 ingezonden projecten en scherpten de selectie aan met een projectbezoek. Het inrichtingsplan voor de Campus en Groene Loper voor de TU/e van MTD landschapsarchitecten maakt deel uit van de finale selectie van vernieuwende en agenderende plannen voor het Jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw 2014. Het Jaarboek verschijnt eind november en zal dan traditioneel weer gepresenteerd worden op locatie van één van de geselecteerde plannen.

Misschien is de Campus van de TU/e wel een hele mooie plek !!!

MTD landschapsarchitecten werd in juni 2011 in een gefaseerd aanbestedingstraject geselecteerd voor het opstellen van een inrichtingsplan voor de Campus en de Groene Loper van de TU Eindhoven.

De Technische Universiteit Eindhoven heeft de ambitie om zich te ontwikkelen tot een multifunctioneel TU/e Science Park en zich internationaal te profileren als één van de toonaangevende en innovatieve technische universiteiten. De Campus en Groene Loper worden hierbij gezien als een visitekaartje en moeten het imago van duurzame en innovatieve universiteit versterken.

MTD landschapsarchitecten zet met haar inrichtingsplan in eerste instantie in op het ‘groen’ als belangrijke verbindende kwaliteit van de Campus. Met het deel van de Groene Loper westelijk van het hoofdgebouw wordt hierbij nadrukkelijk aansluiting gezocht op het Dommeldal. De vijverpartij, die opnieuw is geïntroduceerd bij de entreepartij van het hoofdgebouw, markeert het begin van het orthogonale systeem van de Campus en Groene Loper. De entreepartij van het hoofdgebouw krijgt in combinatie met de vijverpartij de betekenis van een open, uitnodigende ontvangstruimte en wordt van utilitaire tot theatrale entree.

Tweede belangrijke component van het inrichtingsplan is ‘de loper’; de student en gebruiker krijgen een centrale rol. Hiertoe is het auto- en fietsverkeer uit de Groene Loper geweerd. Er is een nieuwe verbindingslijn geïntroduceerd voor langzaam verkeer; de zogenaamde scenic walk. Deze faciliteert studenten en andere gebruikers en biedt allerlei aanleidingen voor gebruik.

Het planvormingsproces en zeer intensieve en interactieve communicatietraject voor het inrichtingsplan van de Campus en Groene Loper voor de TU/e met onder andere de Dienst Huisvesting, de faculteit Bouwkunde en andere gebruikers hebben in een zeer compact tijdspad plaats gevonden. Hiermee is een belangrijk deel van de Campus en Groene Loper in de loop van 2013 en 2014 al gerealiseerd en in gebruik genomen.

 

http://www.tue.nl/universiteit/over-de-universiteit/tue-science-park/.