start herinrichting terreinen Craeyenburch

4 juli 2014

Na een planproces van circa 5 jaar startte afgelopen maandag de realisatie van de herinrichtingsplannen van de terreinen van Craeyenburch te Nootdorp door de firma Roseboom Ede en de Koninklijke Ginkel Groep. Vanaf 1999 is MTD landschapsarchitecten actief met het opstellen van de herinrichtingsplannen voor de terreinen  van Craeyenburch;  één van de drie grotere locaties van Stichting IPSE De Bruggen te Zoetermeer. De organisatie levert zorg voor verstandelijk en meervoudig gehandicapten in de meest ruime zin van het woord; wonen, diagnostiek, therapie, thuishulp, tijdelijk verblijf, werk- en dagbesteding.

Sinds 1999 was het bureau verantwoordelijk voor negen omvangrijke inbreidingsplannen, waarbij nieuwbouw en herinrichting van terreinen in samenhang werden ontwikkeld. MTD stelde, in samenspraak met werkgroepen, gebruikers en het facilitaire bedrijf, het Masterplan Craeyenburch op, waarin een stedenbouwkundige visie is neergelegd, die is uitgewerkt tot herinrichtingsplannen en besteksvoorbereidingen. Zodat nu de fase van realisatie kan worden opgestart. Het komende jaar zal het gehele terrein grondig worden aangepakt en een kwaliteitsimpuls krijgen met een perspectief van circa 20 jaar. Hierbij gaan rioolrenovatie, actualisering van kabels en leidingen, de herinrichting van het maaiveld, het upgraden van de openbare verlichting en de verjonging van de groenvoorzieningen hand in hand.

MTD landschapsarchitecten verzorgt voor IPSE De Bruggen het gehele proces van ontwerp tot realisatie, verzorgt de communicatie en ontzorgt de opdrachtgever in de meest brede zin.

Het bureau is verantwoordelijk voor de directievoering, het esthetisch toezicht en neemt daarmee de volledige verantwoordelijkheid voor procesaspecten als planning, geld en kwaliteit. Daarnaast communiceren we in woord en geschrift met nooddiensten, overheidsinstanties en natuurlijk betrokken bewoners, verzorgers en personeel van IPSE De Bruggen.

 

Bijzonder zijn de recente presentaties van Erik van den Akker aan de cliënten van Craeyenburch. In samenwerking met Ton Haas van Pirnha is op theatrale en interactieve wijze gevisualiseerd wat er het komende jaar staat te gebeuren. In het kader van ‘recht op informatie’ wordt er gezocht naar nieuwe communicatievormen om ook de cliënten zorgvuldig te informeren over zaken, die er spelen op de terreinen en rond de dienstverlening van IPSE De Bruggen. De ervaring leert dat ook cliënten van een “laag” niveau dit als waardevol en betekenisvol beleven.