Opening Campus Thales Hengelo

27 juni 2014

2 juni jongstleden opende Henk Kamp,  Minister van Economische zaken, de campus van Thales in Hengelo. Hiermee werden het hoofdkantoor van Thales Nederland, het ‘Shared facility Center’ en de campus in gebruik genomen. Thales heeft de ambitie om met de ontwikkeling van de campus jonge en innovatieve bedrijven aan te trekken en een plek te bieden op de campus. Hiermee ontstaan nieuwe mogelijkheden om intensief kennis uit te wisselen en innovatie te stimuleren. Met de realisatie van haar nieuwe hoofdkantoor, het ‘Shared Facility Center’ en de aanleg van het campusterrein geeft Thales hiertoe een belangrijke eerste aanzet. 

Thales Nederland (voorheen Hollandse Signaal) is de Nederlandse tak van de internationale Thales Group en betreft circa 2.000 medewerkers, waarvan circa 1.000 op de hoofdvestiging in Hengelo. De activiteiten van Thales richten zich in toenemende mate op de ontwikkeling, innovatie en verkoop van radar- en detectiesystemen, hetgeen om een andere hernieuwde werkomgeving vraagt. Waar het terrein van Thales voorheen een onneembare vesting was met strikte beveiligingsmaatregelen, is de actuele bedrijfsfilosofie dat innovatie tot stand komt door samenwerking, ontmoeting, een vrije manier van werken, ontspanning en contact met de buitenwereld.
Thales koos na een uitvoerige selectieprocedure voor het ontwerp van haar nieuwe hoofdkantoor, het ‘Shared Facility Center’ en de omliggende terreinen voor Leijh Kappelhoof Seckel Van den Dobbelsteen architecten in combinatie met MTD landschapsarchitecten. Het door beiden partijen neergelegde campusconcept vormde hiervoor een belangrijk motief.
De opdracht resulteerde binnen een planproces van 2 jaar tot een ontwerp en technische uitvoeringsvoorbereiding van gebouwen en campusterrein.
Voor het ontwerp van de campus, ook wel ‘High Tech Systems Park Hengelo’ genaamd, vormde het aanwezige landschap een belangrijk uitgangspunt. Basisgedachte is dat de campus een unieke parkachtige setting biedt voor de kantoren, het centraal gelegen bedrijfsrestaurant en het vergader- en opleidingscentrum. De campus straalt hierbij vooral openheid en gastvrijheid uit. Het centraal gelegen ‘Shared Facility Center‘ speelt in deze een belangrijke rol; het is vrij toegankelijk en vormt een meeting place, een brandpunt van activiteiten en een podium voor de uitwisseling van kennis. De paden, zitplekken en bruggen van de campus maken van hieruit aangename verbindingen en rondgangen mogelijk.
Het inrichtingsplan voor de campus zet in op een verbeelding van het Twentse landschap. Hierbij worden een oorspronkelijke boerderij ‘De Zegger’ en waterpartij in de vorm van een Twentse beek opgenomen als belangrijke en beeldbepalende elementen. Groene dragers vormen de aanwezige monumentale bomen en historische bomenlaan vanaf de Zegger.
MTD was verantwoordelijk voor de opzet van het landschappelijke en stedenbouwkundige concept en het ontwerp en de technische uitvoeringsvoorbereiding van de campus en infrastructuur.

http://youtu.be/QgiMCoZR3Bw