Glazen Boerderij genomineerd voor Brabantse Stijlprijs

26 juni 2014
Tijdens een publiek debat over ‘Brabantse’openbare ruimten, zijn de Glazen Boerderij en de inrichting van haar erf en de aangrenzende Markt genomineerd voor de Brabantse Stijlprijs. De provincie Noord-Brabant heeft de ambitie om met De Brabantse Stijlprijs onder Brabantse gemeenten goed opdrachtgeverschap te stimuleren. Alle Brabantse gemeenten werden hiertoe uitgenodigd om voorbeelden van aansprekende openbare ruimten in te dienen, die als inspiratie kunnen dienen voor gemeentelijke opdrachtgevers van toekomstige (her)inrichtingen van openbare ruimte.  Het gaat om projecten in de openbare ruimte, die wat de gemeenten betreft een illuster voorbeeld zijn van de Brabantse Stijl; oftewel die laten zien dat je in Brabant bent én dat het project tot stand is gekomen op een manier die 'des Brabants' is. Bovendien dienen de projecten uitgevoerd te zijn. 
Een onafhankelijke jury, bestaande uit Janneke Bierman (BiermanHenket Architecten), René Bastiaanse (Brabants Historisch Informatiecentrum), Marc Glaudemans (Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg), Peter Glas (Waterschap De Dommel en Unie van Waterschappen) en Jeroen Doorenweerd (beeldend kunstenaar) en onder voorzitterschap van Gedeputeerde Yves de Boer, beoordeelde de inzendingen aan de hand van een aantal criteria en kwam tot een selectie van vier projecten, die zij zal bezoeken om tot een besluit te komen aan welk project de Brabantse Stijlprijs finaal zal worden toegekend. Naast de Glazen Boerderij in Schijndel zijn genomineerd de Grote Markt in Bergen op Zoom, het Lukwelpark in Oosterhout en het centrum van het kerkdorp Zijtaart in de gemeente Veghel.

Winy Maas / MVRDV tekent voor het ontwerp van de Glazen Boerderij; het inrichtingsplan voor het erf rond de Glazen Boerderij en de aangrenzende Markt is van de hand van MTD landschapsarchitecten. Zij kregen in 2007 opdracht van de gemeente Schijndel tot het opstellen van een herinrichtingsplan voor de Markt, de omgeving van de Glazen Boerderij en voor de twee belangrijkste winkelstraten van de kern en waren verantwoordelijk voor het ontwerp, het betreffende communicatietraject en de technische uitwerking. Belangrijke inzet van de plannen is om de landelijke, dorpse identiteit van Schijndel te versterken. De Glazen Boerderij vormt hierbij een eigentijdse verwijzing naar het landelijke en agrarische karakter van de kern en biedt ruimte aan een nieuw commercieel programma op de Markt. Het is een 1.8 maal uitvergroot schaalmodel van een typisch Schijndelse boerderij. De inrichting van het terrein er omheen, het erf, versterkt dit door een eveneens bovenmaatse schaal.